Vijesti 28.01.2016.

Vlada RS utvrdila Prijedlog strategije razvoja obrazovanja do 2021. godine

ČITANJE: 1 minuta
vlada rs
Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Prijedlog strategije razvoja obrazovanja Republike Srpske od 2016. do 2021. godine, čiji je osnovni cilj unapređivanje kvaliteta obrazovanja na svim nivoima.

-U oblasti predškolskog obrazovanja cilj je povećanje obuhvata djece uzrasta od tri do šest godina predškolskim vaspitanjem, u osnovnom obrazovanju akcenat je na unapređivanju uslova rada škole i modernizaciji procesa nastave, kao i na jačanju vaspitne uloge škole- saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose s javnošću.

U oblasti srednjeg obrazovanja i vaspitanja planirano je razvijanje standarda zanimanja zasnovanih na kompetencijama i ishodima učenja, uspostavljanje kvalifikacionog okvira za srednje stručno obrazovanje, povezivanje stručnog obrazovanja i tržišta rada, te jačanje sistema usmjeravanja i informisanja pri izboru budućeg zanimanja učenika – profesionalna orijentacija.

Strateški cilj u oblasti visokog obrazovanja je naučnoistraživački orijentisano visoko obrazovanje i povezivanje visokog obrazovanja i tržišta rada, modernizacija studijskih programa za inicijalno obrazovanje vaspitača, nastavnika i stručnih saradnika, te internacionalizacija visokog obrazovanja, navodi se u saopštenju.

Predviđeno je uspostavljanje mreže visokoškolskih ustanova i studijskih programa u Republici Srpskoj, na prijedlog akademske zajednice.

Strategijom je definisano da univerzitet, kao jedna od vrsta visokoškolskih ustanova, izvodi akademske studije sva tri ciklusa studija, a može izvoditi strukovne studije prvog i drugog ciklusa, a da visoka škola izvodi strukovne studije prvog i drugog ciklusa, takođe, na prijedlog akademske zajednice.

Predviđeno je da se na privatnim visokoškolskim ustanovama ne mogu organizovati studijski programi za medicinska, pravna i pedagoška zanimanja, a planirano je i uvođenje obaveznog periodičnog vršenja nadzora nad studijskim programima koji se realizuju na visokoškolskim ustanovama.

(NN)