Vijesti 28.03.2019.

VLADA RS: Za 34 studenta generacije poslovi u javnim preduzećima

ČITANJE: 2 minute

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas u Banjaluci da je Vlada Srpske donijela odluku da 34 studenta generacije sa dva javna univerziteta u Istočnom Sarajevu i Banjaluci dobiju posao u javnim preduzećima.

“Oni će kao pripravnici u javnim preduzećima početi da rade od 1. aprila. Ako mogu da kažem šta je najveći uspjeh ovog saziva Vlade u prvih 100 dana rada, onda je to ova odluka”, rekao je novinarima Višković, na čiju inicijativu je Vlada donijela odluku.

On je istakao da su studenti generacije budućnost Republike Srpske i da im treba biti posvećena posebna pažnja, što Vlada i čini.

Predsjednik Vlade RS rekao je ovo 16 saziv Vlade i da do sada se niko nije sjetio da studentima generacije na dva javna univerziteta obezbijedi da  poslije završenog fakulteta dobiju posao.

“Ovi studenti dobili su mjesto pripravnika u Vladi i javnim institucijama RS”, rekao je Višković.

Ova odluka odnosi se samo na najbolje, odnosno studente generacija na svojim fakultetima.

“U narednom periodu ovu odluku treba pretočiti u zakonsko rješenje, odnosno da svake godine studenti generacije ulaze u institucije”, kaže Višković.

“Ovo je istorijski projekat za RS”, kaže premijer.

“Uvjeren sam da će oni biti jednom dobri premijeri, ministri, a ovo je jedna potvrda da mogu lakše da ostvare svoje ciljeve. Ovo je namjera da se pokaže da se njihov rad cijeni. Vlada RS ovo podržava. Ovo sam htio da uradim za 100 dana Vlade. Ovo je najveća pobjeda ove Vlade u prethodnih 100 dana. Da smo prepoznali ove ljude, da smo im pomogli, i da pokažemo da RS o njima vodi računa. Njoj je ukupno 34 na oba Univerziteta u Republici Srpskoj”, rekao je Radovan Višković.

Studenti su se zahvalili premijeru Viškoviću i Vladi RS što su prepoznali njihov trud i rad. Kako kažu, mnogo im znači posao pripravnika i šansa da rade svoj posao, kao i da je to način da se mladi koji su školovani i obrazovani ostaju u Republici Srpskoj.

Vlada RS je , govoreći o 100 dana rada između ostalog, donijela Zakon o dječijoj zaštiti, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona na dobit, Zakon o igrama na sreću, Zakon o fiskalnim kasama, o obnovljivim izvorima energije, Akcioni plan za zapošljavanje, Akcioni plan za rješavanje problema u zdravstvenom sektoru na današnjoj sjednici.

“Vlada tačno ima plan šta i kako radimo. Osmislili smo metodologiju za rješevanje raznih pitanja. Najmanje 20 Domova zdravlja biće prebačeno na trezorsko poslovanje u narednom periodu”, kaže Višković.

Višković je rekao da će RS, uprkos kakvoj god odluci Ustavnog suda BiH o proslavi Dana Republike, Republika Srpska 9. januar slaviti i naći načina da to radi i u narednom periodu.

“Što oni više pritišću, mi ćemo bolje slaviti” kaže Višković.

(banjaluka.net)