Vijesti 01.10.2022.

Vlada RS: Za najosjetljivije kategorije u septembru izdvojeno 109,9 miliona KM

ČITANJE: 2 minute

U skladu sa opredjeljenjem Vlade Republike Srpske da ekonomski osnaži najosjetljivije kategorije stanovništva, Ministarstvo finansija je u septembru nastavilo sa realizacijom paketa mjera finansijske pomoći za koji je iz budžeta izdvojeno 109,9 miliona KM, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sjavnošću. Ovim mjerama obuhavaćeni su mladi, penzioneri, boračke kategorije, te nezaposlena djeca poginulih boraca i porodice sa četvoro i više djece.

U septembru je započela sa realizacijom mjera podrške porodicama sa četvoro i više djece u kojima je jedan od roditelja nezaposlen, a bar jedno dijete maloljetno. Na osnovu raspisanog javnog poziva i obrađene dokumentacije, do sada je isplaćeno po 750 KM za 1.453 porodice, za što su iz budžeta izvojena sredstva u visini 1,1 milion KM, navodi se u saopštenju. U septembru je realizovana i jednokratna pomoć od 1000 KM djeci poginulih boraca koja se vode na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, a iz budžeta je isplaćeno ukupno 3,7 miliona KM za 3.679 korisnika ovog prava.

Na osnovu odluke Vlade Republike Srpske, u septembru je isplaćena druga tranša jednokratne pomoći od po 100 KM za 215.801 demobilisanog borca u Republici Srpskoj. Iz budžeta Republike Srpske je, uključujući i prvu tranšu isplaćenu u avgustu, za jednokratne podrške borcima izdvojeno 43 miliona KM.

Јednokratna pomoć od 100 KM je isplaćena dva puta i korisnicima penzija u Republici Srpskoj, te je po tom osnovu iz Budžeta izdvojeno 36,1 milion KM. Ova mjera je obuhvatila 180.317 penzionera kojima su sredstva isplaćena putem banaka ili pošte. Paket podrške mladima realizovan je putem Ministarstva finansija, takođe u dvije tranše, za šta je ukupno izdvojeno 25,9 miliona KM. U septembru je pomoć od po 100 KM isplaćena za 131.862 mladih, dodaje se u saopštenju.

(Z.M)