Biznis 04.03.2016.

Vlada RS: Za Željeznice RS 25 miliona subvencije iz budžeta

ČITANJE: 1 minuta
zeljeznice
Budžetom Republike Srpske (RS) za ovu godinu “Željeznicama RS-a“ odobrena je subvencija u ukupnom iznosu od 25 miliona KM, te se svake godine sa ovim javnim preduzećem potpisuju redovni godišnji ugovori o sufinansiranju željezničke infrastrukture i željezničkog saobraćaja.

Entitetska vlada danas je dala saglasnost na Prijedlog ugovora o finansiranju željezničke infrastrukture u 2016. godini u vrijednosti od 17.113.094 KM i Prijedlog ugovora o sufinansiranju željezničkog saobraćaja od interesa za RS za 2016. godinu u iznosu 7.886.906 KM, a koji će biti zaključeni između Vlade RS-a i “Željeznica RS-a“ A.D. Doboj.

Na sjednici u Banjoj Luci Vlada RS-a je prihvatila i Informaciju o projektu “Lokalni integrisani razvoj-LID”. Projekt finansira Evropska unija u okviru Indikativnog strateškog dokumenta za BiH za period 2014-2017. godina, a provesće ga Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH, u saradnji s relevantnim institucionalnim partnerima i jedinicama lokalne samouprave, saopćeno je iz entitetske vlade.

Period trajanja Projekta je januar 2016 – decembar 2018. godine, a ukupna vrijednost budžeta za implementaciju Projekta iznosi 6.666.667 eura. U okviru Projekta će se raditi s 20 odabranih jedinica lokalne samouprave, grupisanih u tri do četiri geografska klastera.

Odabir partnerskih jedinica lokalne samouprave izvršiće se na osnovu otvorenog poziva za iskazivanje interesa uz izbalansiranu zastupljenost u oba entiteta i Distriktu Brčko i primjenom skupa programskih kriterijuma od kojih svaki ima određenu vrijednost.

Vlada RS-a je usvojila i Informaciju o ulaganjima u vodoprivredne sisteme putem EIB-a, Svjetske banke, Fonda solidarnosti, Evropske komisije i drugih grantova, kao i Informaciju o Nacrtu strategije i akcionog plana za zaštitu biološke raznovrsnosti Bosne i Hercegovine (2015-2020).

(Agencije)