Vijesti 25.11.2021.

VLADA SRPSKE: 1,2 miliona KM Centru za obuku u Zalužanima

ČITANJE: 3 minute

Vlada Republike Srpske usvojila je informaciju o nastavku Projekta sanacije, adaptacije, rekonstrukcije i izgradnje “Centra za obuku Zalužani” i zadužila Ministarstvo finansija da, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, sprovede procedure obezbjeđenja 1,2 miliona KM.

Ta sredstva predviđena su za objekat za smještaj jedinica Specijalne antiterorističke jedinice i Žandarmerije, te izgradnju parkinga u tom centru.

Na sjednici je donesena i odluka o finansiranju projekata na području Lopara i zaduženo preduzeće “Putevi Republike Srpske” da finansira projekat izgradnje pristupnog puta turističko-rekreativno-izletničkom centru “Busija” Majevica na području te opštine u iznosu od 290.000 KM, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Vlada je donijela i odluku o finansiranju projekata na području Foče prema kojoj je preduzeće “Putevi Republike Srpske” zaduženo da finansira projekte izgradnje i modernizacije putne mreže na području te opštine u iznosu od 454.300 KM.

Data je saglasnost Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite Srpske na plan utroška od 58.375 KM za sufinansiranje rada nevladinih organizacija i udruženja od javnog interesa zasnovanog na programskim i projektnim aktivnostima za 11 mjeseci ove godine.

Usvojena je i informacija o uspostavljanju koordinacije u okviru serijskog dobra svjetske prirodne baštine Unesko “Iskonske bukove šume Karpata i drugih regiona Evrope”. Time je data saglasnost ministru za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju za potpisivanje pisma ovlašćenja u svrhu formalne komunikacije sa Uneskom i Međunarodnom unijom za zaštitu prirode /IUCN/, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Odbor za svjetsku baštinu Unesko proglasio je 28. jula strogi prirodni rezervat “Prašuma Јanj” prirodnim dobrom od svjetskog značaja, čime je ova prašuma postala prvo prirodno dobro iz Srpske, BiH upisano na Uneskovu listu svjetske prirodne baštine.

“Prašuma Јanj” je upisana u okviru proširenja lokaliteta serijskog dobra svjetske prirodne baštine Unesko “Iskonske bukove šume Karpata i drugih regiona Evrope”, zajedno sa lokalitetima iz Češke, Francuske, Sjeverne Makedonije, Poljske i Švajcarske.

– Iskonske bukove šume Karpata i drugih regiona Evrope` trenutno je najveće serijsko dobro svjetske prirodne baštine sa ukupno 94 lokaliteta u 18 zemalja /Albanija, Austrija, Belgija, BiH, Bugarska, Francuska, Njemačka, Italija, Hrvatska, Češka, Sjeverna Makedonija, Poljska, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Španija, Švajcarska i Ukrajina – navodi se u saopštenju.

Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju su na tom planu na uvid dostavljeni zajednička deklaracija o namjerama i pismo ovlašćenja, koje treba potpisati kao nadležna institucija.

U sadržaju pisma se navodi da država potpisnica /Republika Srpska, BiH/ ovlašćuje državu potpisnicu Belgiju /odnosno Vladu Flandrije, koju zastupa Agencija za prirodu i šume Flandrije/ u njenoj ulozi koordinatora, za koju je imenovana u periodu do 2024. godine za serijsko dobro svjetske prirodne baštine Unesko “Iskonske bukove šume Karpata i drugih regiona Evrope” i to za svu formalnu komunikaciju sa Uneskom i IUCN-om.

Dokument “Zajednička deklaracija o namjerama” predstavlja osnovu za zajednički pristup 18 država potpisnica na multilateralnom nivou u svrhu zaštite i upravljanja zajedničkim dobrom svjetske prirodne baštine “Iskonske bukove šume Karpata i drugih regiona Evrope”.

U predmetnom dokumentu je posebno navedeno da zajednička deklaracija o namjerama neće proizvesti nikakve pravne, niti finansijske obaveze stranama u okviru domaćeg ili međunarodnog prava, te da će deklaracija stupiti na snagu kada je potpišu sve zemlje potpisnice

(SB)

Oznake: Vlada RS