Politika 16.06.2021.

Vlada Srpske će nastaviti ulaganja u opštinu Pale

ČITANJE: 3 minute

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas na Palama da će Vlada nastaviti da ulaže u ovu opštinu koja je važna lokalna zajednica za Republiku Srpsku.

“Pale su grad u koji se dolazi. Pale nisu grad iz kojeg se odlazi jer ovdje imamo i povećanje nataliteta, povećanje broja stanovnika i sve to nam daje za pravo da i u narednom periodu institucije Republike Srpske treba da pomažu takve lokalne zajednice i da ih razvijaju na dobrobit svih građana opštine Pale i Srpske”, izjavio je Višković novinarima nakon sastanka sa načelnikom Pala Boško Jugovićem.

Višković je podsjetio na značajna ulaganja u proteklom periodu na području Pala, kao što je izgradnja studentskih domova, fakulteta, ulaganje u olimpijsku planinu Jahorinu, u infrastrukturu prema Jahorini, a sve su to projekti koji u velikoj mjeri doprinose razvoju ove lokalne zajednice.

“Mi ćemo ta ulaganja nastaviti i u narednom periodu. Iako se ne mogu sve stvari završiti u jednoj godini, ipak treba da radimo u kontinuitetu kao što smo radili do sada”, poručio je Višković.

Prema njegovim riječima, Pale su jedna od lokalnih zajednica koja redovno izmiruje svoje obaveze, nema nikakvih zaduženja, a oni koji znaju kako je ovo mjesto izgledalo prije 20 godina moraju da priznaju da su Pale danas uređena lokalna zajednicu koja je, ne samo administrativni centar, nego i univerzitetski centar.

Višković je zahvalio Jugoviću i njegovim saradnicima na poštenom, domaćinskom i korektnom odnosu prema svim građanima koji žive na Palama.

“Kada imate čovjeka koji domaćinski upravlja lokalnom zajednicom, onda to treba da služi na ponos građanima koji tu žive”, istakao je Višković.

Jugović je zahvalio premijeru Viškoviću na posjeti, te naveo da su danas razgovarali o važnim infrastrukturnim projektima na području ove lokalne zajednice koje će zajedno realizovati Vlada Srpske i opština Pale.

“Razgovarano je o izgradnji objekta Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta uz Sportsko-poslovni centar `Peki` koja treba da počne ove godine. Završena je projektna dokumentacija, dodijeljeno je zemljište i ulazimo u fazu raspisivanja i provođenja tenderske procedure”, rekao je Jugović.

On je dodao da je na sastanku bilo riječi o izgradnji zgrade Policijske uprave Istočno Sarajevo na području opštine Pale, kao i o nizu infrastrukturnih projekata.

“Ne smijemo zaboraviti činjenicu da je Vlada Srpske jedna od onih koja je najviše ulagala u lokalne zajednice, naročito prošle godine kada je, zbog pandemija virusa korona, finansijski podržala gradove i opštine. Ta pomoć je nadomjestila sredstva izgubljena nedovoljnim poreskim primanjima”, rekao je Jugović.

On je naglasio važnost današnjeg sastanka na kojem je dogovoren niz operativnih sastanaka u vezi sa realizacijom ovih projekata, koji će u narednom periodu biti održani u Banjaluci i na Palama.

“U pitanju su krupni projekti koje neće biti moguće završiti ove godine, ali naredne definitivno hoće”, poručio je Jugović.

(Srna, E.M)