Politika 02.02.2023.

Vlada Srpske donijela odluku o izradi strategije održivog razvoja

ČITANJE: 2 minute

Vlada Republike Srpske donijela je danas odluku o izradi strategije održivog razvoja Srpske za period 2024-2030. godina kojom se utvrđuju ekonomski, društveni i ostali ciljeve razvoja zasnovani na principima održivosti, ne ugrožavajući prirodne sisteme i životnu sredinu.

Riječ je o integrisanom, multisektorskom dokumentu koji definiše javne politike i usmjerava razvoj Srpske, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Prilikom izrade dokumenta biće uzeti u obzir svi prioriteti i razvojni pravci definisani relevantnim strateškim dokumentima Srpske i dokumentima relevantnim za proces evropskih integracija, kao i drugim međunarodno preuzetim obavezama Republike Srpske i BiH.

Prema odluci, za izradu ovog dokumenta zaduženi su Generalni sekretarijat Vlade i Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske.

Vlada je imenovala i izvršni Tim za izradu Strategije održivog razvoja Republike Srpske za period 2024-2030. godina.

Politika medijske i informacijske pismenosti

Vlada Republike Srpske usvojila je Odluku o politici medijske i informacijske pismenosti u Srpskoj za period 2023-2027. godina, s ciljem unapređenja medijske pismenosti, podsticanja digitalne inkluzije, te osposobljavanja i jačanja građana i medija.

Srpska se opredijelila da na svojoj teritoriji i u okviru svojih nadležnosti zauzme strateški pravac razvoja medijske i informacijske pismenosti, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

U saopštenju se navodi da će sprovođenje politike doprinijeti unapređenju medijske i informacijske pismenosti kod građana Republike Srpske, ali i daljem razvoju e-uprave Srpske.

Konkretne aktivnosti za sprovođenje predloženih ciljeva i mjera biće definisane srednjoročnim i godišnjim planovima ministarstava, republičkih uprava i upravnih organizacija, na osnovu Zakona o Vladi Republike Srpske i u skladu s Poslovnikom o radu Vlade Srpske.

Kao koordinator za saradnju sa nadležnim institucijama u oblasti medijske i informacijske pismenosti određeno je Ministarstvo saobraćaja i veza.