Vijesti 07.08.2016.

Vlada Srpske duguje organizaciji višečlanih porodica

ČITANJE: 2 minute

U Udruženju porodica sa četvoro i više djece telefon, internet i ostale račune nemaju čime da plate. Iako su dobili status organizacije od javnog interesa od Vlade Republike Srpske nisu dobili ni marku.

“Već osam mjeseci kako smo priznati kao organizacija od javnog interesa nismo ni feninga dobili od Vlade, mada je trebalo jer postoje predviđena sredstva u budžetu za nevladin sektor. Predviđeno je za ovu godinu 15 do 16 hiljada koje bi trebalo da se prebace, međutim za sad nema ništa, pitanje je kad će biti”, kazao je Jovan Radovanović, predsjednik udruženja “Četiri plus”.

Vlada Republike Srpske duguje i ostalim organizacijama od javnog interesa koje taj status imaju od početka godine. Veterani Republike Srpske od 40.000, koliko ih sleduje, 10.000 maraka dobili su tek prije mjesec dana.

“Mi u principu radimo kako smo i radili, uvijek smo radili na solidarnom principu, ako imamo sjednicu, odvojimo po 10 KM i ručamo, uvijek smo se snalazili”, rekao je Duško Vukotić, predsjednik “Veterana Republike Srpske”.

Osim onim mlađim, Vlada Srpske oteže sa isplatom i dugogodišnjim organizacijama od javnog značaja. I iz Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila poručuju da su prva ovogodišnja sredstva dobili prije mjesec dana. Resorni ministar Milenko Savanović poručuje – Vlada neće nikome ostati dužna. Isplate, kaže, diktira trenutno stanje u budžetu. Isti odgovor udruženje “Četiri plus” dobilo je od ministarstva porodice, omladine i sporta.

“Ministarstvo će finansirati udruženje u skladu sa raspoloživim budžetskim sredstvima za tu namjenu, a posebno uzimajući u obzir činjenicu da se radi o udruženju- organizaciji od javnog interesa. Za ministarstvo porodice, omladine i sporta pomenutio udruženje svakako je prioritet”, saopšteno je iz ministarstva porodice, omladine i sporta RS.

Spisak organizacija od javnog značaja Vlada Republike Srpske proširila je početkom godine. Milion maraka predviđenih budžetom trebalo bi da podijele njih 29. Od 2016. kompletno finansiranje od Ministarstava lokalne samouprave, preuzela su resorna ministarstva.

(ATV)