Vijesti 24.01.2016.

Vlada Srpske i kineska državna kompanija potpisali memorandum o saradnji u oblasti saobraćaja

ČITANJE: 2 minute
memorandum
Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić i generalni direktor kompanije “Čajna Šandong internešnel end tehnikal kooperejšn grup” Meng Јan potpisali su danas u Banjaluci Memorandum o saradnji s ciljem uspješnog razvoja infrastrukturnih projekata u oblasti saobraćaja.

Kineska kompanija izrazila je zainteresovanost za sklapanje komercijalnog ugovora za realizaciju projekta unapređenja, rehabilitacije i izgradnje pruge Banjaluka-Novi Grad -Dobrljin, za izgradnju auto-puta Banjaluka-Prijedor-Novi Grad, odnosno prvu fazu od Banjaluke do Prijerdora, kao i da bude revidirana saradnja na projektu renoviranja i izgradnje banjalučkog aerodroma.

Potpisivanju Memoranduma prisustvovala je i premijer Republike Srpske Željka Cvijanović koja je izjavila da je ovaj memorandum rezultat višegodišnjih privrednih, ali i političkih razgovora između Srpske i Kine.

– Republika Srpska je veoma zainteresovana za sve vidove saradnje sa Kinom i kineskim državnim kompanijama koje su kredibilne i referentne za sve projekte koje namjeravamo da realizujemo u Srpskoj- rekla je Cvijanovićeva novinarima nakon potpisivanja Memoranduma.

Ona je napomenula da Srpska ima dobra iskustva kada je riječ o saradnji sa kineskim kompanijama i da je Vlada potpuno opredijeljena za svaku buduću saradnju, te je izrazila uvjerenje da će planirani projekti biti realizovani i da će rezultati uskoro biti vidljivi.

– Sigurna sam da ćemo planirati i već planiramo realizaciju i nekih drugih infrastrukturnih projekata u budućnosti- rekla je Cvijanovićeva i zahvalila dosadašnjim kineskim investitorima partnerima za angažman u Srpskoj, razumijevanje i saradnju.

Ministar saobraćaja i veza Neđo Trninić očekuje da veći dio projektne dokumentacije bude završen do kraja februara, nakon čega bi se moglo dalje govoriti o dinamici projekata.

On je naveo da još nisu razgovarali o detaljima projekata, ali je dodao da bi rekonstrukcija pruge bila finansirana iz kreditnih sredstava, a auto-put kao koncesija.

Direktor kompanije “Čajna Šandong internešnel end tehnikal kooperejšn grup” Meng Јan izjavio je da potpisnici Memoranduma moraju uložiti maksimalan napor da bude ubrzana procedura i što prije započeta realizacija projekata.

– Kao kompanija koja dolazi iz prijateljske zemlje želimo da damo maksimalan napor da bismo pomogli Republici Srpskoj u daljem razvoju. Nadam se da će Kina sa srpskim narodom imati dalji razvoj prijateljskih odnosa- rekao je Јan.

On je dodao da ova kompanija ostvaruje dobre rezultate širom svijeta na projektima iz oblasti infrastrukture, poput luka, pomorskog, drumskog i željezničkog saobraćaj.

Sa kineskom delegacijom prethodno je razgovarao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. Iz kabineta predsjednika saopšteno je da je današnji sastanak nastavak razgovora sa kineskim investitorima o investicijama u privredu Srpske koje je predsjednik Dodik započeo posjetom Pekingu u decembru 2015. godine.

(Agencije)