Politika 20.05.2016.

Vlada Srpske ne prihvata jedinstveni program obrade popisne građe

ČITANJE: 2 minute

Na današnjoj sjednici Vlada je obavezala Republički zavod za statistiku da, s ciljem sprečavanja daljih nepravilnosti i manipulacija u popisu stanovništva u BiH 2013. godine, i u skladu sa zakonom učestvuje u aktivnostima vezanim za obradu i objavu rezultata popisa.

Vlada Republike Srpske usvojila je danas informaciju u vezi sa jedinstvenim programom za obradu popisne građe popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine i saopštavanjem rezultata popisa stanovništva u BiH, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

CVIJANOVIĆ: OŠTRO PROTIVLJENJE VLADE SRPSKE

Vlada Republike Srpske izražava oštro protivljenje i ne slaže se sa odlukom direktora Agencije za statistiku BiH o jedinstvenom programu obrade podataka o popisu stanovništva, izjavila je premijer Republike Srpske Željka Cvijanović.

Cvijanovićeva je rekla da ovaj popis nema legitimitet i da se plaši da bi on mogao doživjeti sudbinu nekih drugih popisa, ističući da se tako nešto mora verifikovati.

“Za Republiku Srpsku je važno da se obezbijedi upotrebna vrijednost podataka, a to znači da možemo da baratamo i za sebe da proglašavamo onaj popis koji je relevantan za Republiku Srpsku i mi na osnovu toga moramo da planiramo određene stvari, nećemo da budemo taoci vječne jedne te iste situacije u kojoj im je sve falsifikat”, istakla je premijer Republike Srpske.

Ona je rekla da po tome treba da budu falsifikat rezultati popisa, podsjećajući da je bio falsifikat mehanizam koordinacije i pitanje je šta je to sljedeće šta je falsifikat.

“Da li treba u ovoj zemlji da se mi bavimo falsifikatima ili treba da dođemo do dogovora konsenzusom do određenih stvari, poštujući neke norme i standarde koji su svojstveni i normalni svugdje u svijetu, ali samo nisu ovdje”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da opredjeljenja Srpske idu prema Zavodu za statistiku Republike Srpske da statistički zavodi nastave da traže usaglašavanje stavova kako bi mogao bar da se završi taj proces na jedan pristojan način, kada već nije mogao biti vođen sve ovo vrijeme na pristojan način.

Cvijanovićeva je rekla da je bilo mnogo manipulacija u samom popisu, u načinu kako je bilo prijavljivano po 20 do 30 članova jednog domaćinstva ili porodice.

“To je apsolutna prevara i kada smo već bili došli u situaciju da objavimo rezultate, onda treba da pravimo i dvostruku prevaru, da i oni koji nisu nigdje po evropskim standardima rezidenti treba da se tretiraju kao rezidenti ovdje”, istakla je Cvijanovićeva.

(Agencije)