Politika 30.03.2021.

Vlada Srpske planira da mlade useli u napuštene komšijske kuće

ČITANJE: 1 minuta

Vlada Republike Srpske uveliko odstupa od ideje izgradnje stambenih objekata za mlade bračne parove i samohrane roditelje u ruralnim područjima. Tako sada, umjesto novih objekata kako je bilo predviđeno, vlast ima ideju da kupuje napuštene kuće i stanove, umjesto gradnje novih, piše Capital.

To je danas potvrdio predsjednik Vlade Radovan Višković odgovarajući na poslaničko pitanje u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Višković je kazao kako mu je žao zbog činjenice da je u Srpskoj ogroman broj objekata prazan, ali da je to jedna od opcija koja se razmatra.

„Nisam srećan zbog toga, ali pogotovo u ruralnim područjima imate relativno dobrih stambenih objekata koji su prazni i u kojima niko ne stanuje. Jedno od rješenja bi moglo biti da se ide u otkup tih objekata za one koji žele da ostanu na selu i razvijaju gazdinstvo, pogotovo ako je u blizini njihovog imanja“, kazao je Višković.

Inače, ovaj projekat je ministrica porodice, omladine i sporta Sonja Davidović najavila još u septembru prošle godine, a sve u cilju kako bi se mladi zadržali na selu.

Ona je zatim obećala raspisivanje poziva u oktobru, ali to obećanje nije ispunila.

U januaru ove godine se pohvalila kako je interesovanje za projekat veliko, ali i saopštila kako se on odgađa zbog nepredviđenih okolnosti i pandemije virusa korona.

Međutim, pitanje je da li će to interesovanje kod mladih i dalje da bude veliko s obzirom da ih vlast planira useliti u kuće u kojima su donedavno živjele njihove komšije, a ne u domove u kojima će oni biti prvi stanari.

(E.M)