Vijesti 18.10.2019.

Vlada Srpske podržava razvojne projekte

ČITANJE: 3 minute

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas u Rogatici da će Vlada Srpske i ubuduće, kao i do sada, nastaviti da podržava intenzivni privredno-ekonomski razvoj ove lokalne zajednice.

– Svi ključni projekti na ovom području rađeni su u saradnji sa Vladom Republike Srpske i to moramo i jasno i glasno da kažemo. Vlada Srpske će i dalje da bude partner ovoj lokalnoj zajednici, kao što pomaže i ostale opštine u Srpskoj – rekao je Višković, nakon susreta sa načelnikom opštine Rogatica Miloradom Јagodićem.

On je podsjetio da su najvažniji projekti uređenje korita rijeke Rakitnice, podrška poljoprivrednoj proizvodnji, adaptacija zgrada srednje i osnovne škole, u šta je uključena i Srbija sa finansijskom podrškom, regulacija trotoara u glavnoj ulici i drugo.

Višković je izrazio nadu da će Rogatica prebroditi sve političke i ekonomske prepreke na svom putu ka razvijenoj i modernoj lokalnoj zajednici, u skladu sa interesima građana, posebno mladih.

Govoreći kao potpredsjednik SNSD-a, on je poručio da je aktuelna vlast u značajnoj mjeri doprinijela razvoju Rogatice, zbog čega i na narednim lokalnim izborima očekuje apsolutnu pobjedu ove stranke, a samim tim i brži razvoj ove lokalne zajednice.

Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović, koja je prisustvovala sastanku, pohvalila je rukovodstvo opštine Rogatica kao veoma aktivno i prisutno u komunikaciji sa resornim ministarstvima u Vladi Republike Srpske.

Ona je izrazila uvjerenje da će u ovoj lokalnoj zajednici biti sve više razvojnih i infrastrukturnih projekata, čiji su značaj republičke vlasti prepoznale i pružiće im adekvatnu podršku.

– Posebno što mi se sviđa jeste to što smo se ovdje uvjerili da stanovnici Rogatice ne odlaze sa područja opštine, što je velika prednost ove lokalne zajednice – istakla je Vidovićeva.

Ona je poručila da će Vlada Republike Srpske posebno cijeniti tu činjenicu i napore lokalne zajednice da mladim ljudima obezbijedi pristojnu i perspektivnu egzistenciju.

Prema njenim riječima, Rogatica ima sve uslove da u budućnosti bude veoma uspješna lokalna zajednica.

Načelnik opštine Rogatica Milorad Јagodić izrazio je zadovoljstvo današnjom posjetom Viškovića i Vidovićeve, ističući da je ovo bila veoma koristan susret tokom kojeg je analizirano aktuelno socio-ekonomsko, ali i političko stanje u ovoj lokalnoj zajednici.

On je potvrdio da je dosta riječi bilo o pokretanju proizvodnje u Fabrici prečistača, zatim u vezi sa aktivnostima na vraćanju Osnovnog suda u Rogaticu, a aktuelno je i otvaranje pogona firme Mraz sa Pala, koja bi u Rogatici trebalo da zaposli oko 30 tekstilnih radnika.

Јagodić je zahvalio Vladi Republike Srpske za ukupnu dosadašnju pomoć, ali i za podršku za buduće razvojne projekte na području Rogatice.

Prema njegovim riječima, to se posebno odnosi na realizaciju projekta utopljavanja lokalne osnovne škole, s ciljem postizanja standarda energetske efikasnosti, kao i sanacije dijela magistralnog puta Sarajevo-Višegrad, koji prolazi glavnom rogatičkom ulicom.

Nakon ovog sastanka Višković i Јagodić posjetili su proizvodne objekte Mesne industrije Vizion.

(RTRS)