Vijesti 21.03.2016.

Vlada Srpske prekršila novi Zakon o radu

ČITANJE: 1 minuta
vlada rs
Vlada Republike prekršila je novi Zakon o radu. Nisu ispoštovali odredbu koji su sami pisali- da će 60 dana, od stupanja Zakona na snagu započeti pregovore o novim kolektivnim ugovorima. Rok je istekao juče, a ministri će, saznajemo, sutra odlučivati kada će za pregovarački sto sa socijalnim partnerima.

Dok čekaju da Vlada započne pregovore o opštem, u Sindikatu građevinarstva još nisu počeli da se dogovaraju sa poslodavcima o posebnom kolektivnom ugovoru.

-Pozivam još jednom udruženja poslodavaca građevinarstva i stambeno-komunalnih djelatnosti da počnemo pregovore o kolektivnim ugovorima, jer poslije 20. aprila nastaće opšti haos, neće biti moguće ni obračunati plate- rekao je predsjednik Sindikata građevinarstva i stambeno-komunalne djelatnosti RS Dragan Vrabičić.

Sindikat građevinarstva poslodavcima će ponuditi Nacrt kolektivnog ugovora. Ne bude li potpisan do 20. aprila, kada ističe važeći, spremni su na sve vidove sindikalne borbe. Iz Vlade poručuju da će do tog roka biti usaglašeni svi posebni, pa i opšti kolektivni ugovor.

-Ono što želimo uraditi je da utvrdimo temeljni koncept opšteg kolektivnog ugovora. Sutrašnji sastanak je konsultativni, da dogovorimo dinamiku i vjerujem da ćemo do kraja ove sedmice početi razgovarati sa našim partnerima- rekao je potpredsjednik Vlade RS Anton Kasipović.

Iz Vlade poručuju da vjeruju da će ispoštovati zakonski rok za završetak pregovora o novim kolektivnim ugovorima. Ipak, poručuju, da to ne zavisi samo od njih, već i od ostalih socijalnih partnera. Ako je suditi prema ranijim pregovorima o sadašnjem Zakonu o radu- i taj rok bi lako mogao biti probijen.

(ATV)