Politika 14.04.2016.

Vlada Srpske traži da se srpski ministri u Sarajevu izvine Ruskoj Federaciji

ČITANJE: 1 minuta
vlada
Nakon najave Mirka Šarovića da će srpski predstavnici u Savjetu ministara institucijama Republike Srpske blokirati sredstva od ruskog duga i rezervi Centralne banke, Vlada Srpske oštro je odgovorila.

Time je, navode u jednom od zaključaka, zloupotrebljena dobra namjera Ruske vlade da podrži građane Srpske. Poručeno je da će, ako se nastavi sa politizacijom te dobre namjere, o tome biti obaviješteno Ministarstvo finansija Rusije.

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda upozorio je da bi, zbog unutarpolitičkih sukoba, BiH mogla ostati bez novca od klirinškog duga sa Rusijom. I predsjednik SDS-a Mladen Bosić danas poručuje da novac mora ići u Budžet Srpske, optuživši medije da su izmislili tu priču.

Šarović ostaje pri stavu, koji je prije dva dana iznio, da će Savjet ministara raspoređivati taj novac. Ali, s ozbirom na to da je Bevanda potvrdio da je uz ponudu isplate duga, stigao uslov – isplata Republici Srpskoj i Federaciji, a ne Bosni i Hercegovini, postoji samo mogućnost da se isplati enitetima, ili nikako. Tako da je mala vjerovatnoća da će Šarović odlučivati o sudbini tog novca.

Međutim, danas je nastala potpuno komična situacija, jer je Šarovićev stranački šef izjavio da taj novac mora da ide u budžet Srpske, i da nije tačno da je to Šarović izjavio.

(RTRS)