Vijesti 21.01.2021.

VLADA SRPSKE: Usvojen Plan vakcinacije protiv COVID-19

ČITANJE: 3 minute

Vlada Republike Srpske prihvatila je na današnjoj sjednici Informaciju o Planu vakcinacije protiv COVID-19 u Republici Srpskoj.

Za sprovođenje Plana vakcinacije protiv COVID-19 u Republici Srpskoj zadužuju se Institut za javno zdravstvo RS i druge zdravstvene ustanove u Srpskoj, prenosi Srpskainfo.

Institut se zadužuje da redovno izvještava Vladu RS o sprovođenju Plana vakcinacije protiv COVID-19 u Republici Srpskoj.

Vakcinacija, kao najefikasnija specifična mjera za sprečavanje pojave i širenja zaraznih oboljenja, predstavlja značajnu mjeru u globalnoj borbi protiv pandemije COVID-19.

Primarni cilj vakcinacije protiv virusa korona je da se smanje morbiditet i mortalitet uzrokovani ovom bolešću te da se utiče na ograničavanje širenja bolesti, kako bi se očuvalo funkcionisanje zdravstvenog sistema, ekonomije, obrazovanja i svih drugih aspekata društva.

Plan vakcinacije protiv Covid-19 u Republici Srpskoj sadrži, između ostalog, planiranje i koordinaciju kampanje vakcinacije protiv COVID-19 u Srpskoj, prioritetne grupe za vakcinaciju u Republici Srpskoj, upravljanje ljudskim resursima potrebnim za kampanju vakcinacije i trening osoblja, čuvanje i distribucija Covid-19 vakcina i priprema hladnog lanca, monitoring vakcinacije, prikupljanje, prijavljivanje i korišćenje podataka iz nadzora nad Covid-19.

Vlada Republike Srpske na današnjoj sjednici donijela je Uredbu o korisnicima, uslovima, načinima i postupcima dodjele novčanih sredstava, roba i usluga u okviru „Hitnog projekta COVID 19 za BiH“ (P173809) u Srpskoj.

Ovom uredbom utvrđuju se korisnici, uređuju se uslovi, načini i postupci dodjele novčanih sredstava, roba i usluga korisnicima „Hitnog projekta COVID 19 za BiH“ u Republici Srpskoj, praćenje realizacije, kao i druga pitanja od značaja za realizaciju Projekta.

Кorisnici finansijskih i nefinansijskih sredstava (roba i usluga) Projekta su javne zdravstvene ustanove u Srpskoj, Javna ustanova Veterinarski institut Republike Srpske „Dr Vaso Butozan“ Banja Luka, korisnici prava iz socijalne zaštite u Republici Srpskoj, u skladu sa zakonom koji uređuje oblast socijalne zaštite, ustanove socijalne zaštite za smještaj, centri za socijalni rad, odnosno službe socijalne zaštite u Srpskoj, mediji, poslovna zajednica i inspekcijske službe u Republici Srpskoj, te opšta populacija u Srpskoj.

Vlada Republike Srpske usvojila je na današnjoj sjednici i Informaciju o Projektu podrške održivom razvoju turizma u BiH i donijela zaključak o praćenju sprovođenja protokola iz dokumenta „BiH – smjernice i protokoli za zdravstvenu zaštitu od Covid-19“, kojima se omogućava da Republika Srpska i BiH dobiju međunarodnu oznaku destinacije koja je bezbjedna za putovanja, tzv. „Safe Travels“ oznaku.

Ovu oznaku dodjeljuje Svjetski savjet za turizam i putovanja, te bi se njenim dobijanjem Republika Srpska i BiH našle na listi sa još 40 zemalja koje imaju ovu oznaku, a među kojima su Slovenija, Hrvatska i Crna Gora.

Vlada Republike Srpske zadužila je Ministarstvo trgovine i turizma da prati sprovođenje ovog protokola i Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju da ove zaključke uputi Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH kako bi se sprovela dalja procedura za dobijanje „Safe Travels“ oznake.

(SB)

Oznake: vakcine, Vlada RS