Vijesti 01.12.2022.

Vlada Srpske utvrdila prijedloge izmjena Zakona o platama u javnom sektoru

ČITANJE: 3 minute

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas, po hitnom postupku, set prijedloga izmjena Zakona o platama zaposlenih u javnom sektoru Republike Srpske.

Utvrđeni su Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama zaposlenih u oblasti kulture Republike Srpske, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima u Republici Srpskoj, te Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih lica u javnim ustanovama u oblasti zdravstva Republike Srpske, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

Vlada je utvrdila Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama zaposlenih u javnim službama Republike Srpske, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u organima uprave Republike Srpske, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u institucijama pravosuđa Republike Srpske, te Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u oblasti visokog obrazovanja i studentskog standarda Republike Srpske.

Razlog za donošenje ovih zakona je uvećanje platnih koeficijenata kako bi se dodatno povećale plate zaposlenih radnika u ovim oblastima čija neto plata ispod prosječne neto plate zaposlenih u Republici Srpskoj.

Predloženi zakoni su dio seta mjera za povećanje plata zaposlenih u Republici Srpskoj, budući da se platni koeficijenti zaposlenih čija neto plata je ispod prosječne neto plate zaposlenih uvećavaju za pet odsto u skladu sa sporazumom između Vlade i reprezentativnih sindikata od 3. juna.

Izmjena ovih zakona predstavlja još jednu od mjera Vlade koje doprinose privrednom rastu i povećanju plata radnika, kao i poboljšanju ekonomsko-socijalnog položaja zaposlenih u Republici Srpskoj.

Oko 70 miliona KM u 2023. za podršku nezaposlenom roditelju četvoro i više djece

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Prijedlog zakona o podršci nezaposlenom roditelju četvoro i više djece u Srpskoj, po hitnom postupku, a ukupna izdvajanja po ovom osnovu iz budžeta Srpske za narednu godinu iznose 69.950.000 KM.

Primjena ovog zakona predviđena je od 1. januara, a njime se uspostavlja pravo na novčanu naknadu jednom od nezaposlenih roditelja četvoro i više djece od kojih je jedno maloljetno u mjesečnom iznosu od neto 750 KM, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

Novina ovog zakonskog rješenja je i uplata doprinosa za zdravstveno i penzijsko-invalidsko osiguranje, što je značajan benefit i proširenje prava za nezaposlenog roditelja četvoro i više djece.

Do kraja ove godine, finansijska podrška ovoj kategoriji porodica realizovaće se na osnovu odluke Vlade iz septembra ove godine, a nastavak finansijske podrške od 1. januara odvijaće se u skladu sa Zakonom o podršci nezaposlenom roditelju četvoro i više djece u Republici Srpskoj.

Na osnovu dosadašnje dinamike prijavljivanja korisnika po raspisanom Javnom pozivu koji je otvoren do 31. decembra, očekuje se da će ukupno oko 4.000 korisnika primiti ovu pomoć u 2022. godini.

Obuhvat korisnika ovim zakonom proširen je i na samohrane roditelje četvoro i više djece, kao i, u naročito opravdanim slučajevima, staratelja sa kojim četvoro ili više djece žive u zajedničkom domaćinstvu, ako nemaju roditelje, navedeno je u saopštenju.

Vlada je usvojila izvještaj o sprovedenom nadzoru nad namjenskim trošenjem sredstava prikupljenih po osnovu boravišne takse u 2021. godini.

Prema podacima Ministarstva finansija, na osnovu pregleda naplaćenih i raspoređenih javnih prihoda po osnovu boravišne takse, evidentirano je da je u periodu od 1. januara do 31. decembra 2021. godine ukupno po ovom osnovu naplaćeno 1.332.052 KM, što je u odnosu na 2020. godinu 987.366 KM više za 344.685 KM, odnosno zabilježeno je povećanje prihoda od 34,91 odsto.

(Srna)