Vijesti 22.02.2017.

Vlada uplatila sredstva za tuđu njegu

ČITANJE: 2 minute

Vlada Republike Srpske uplatila je lokalnim zajednicama redovna mjesečna sredstva za ostvarivanje prava na novčanu pomoć i prava na dodatak za pomoć i njegu drugog lica za januar u iznosu od 1.813.658 KM.

Isplata za januar realizovana je prema 29.338 korisnika, od čega je 4.932 korisnika prava na novčanu pomoć i 24.406 korisnika prava na dodatak za pomoć i njegu drugog lica, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

“Ovom isplatom obezbijeđena su sredstva i za zdravstveno osiguranje za one korisnike koji ga ostvaruju po osnovu korišćenja ova dva prava”, navodi se u saopštenju.

Prema Zakonu o socijalnoj zaštiti, u dijelu koji se odnosi na obaveze Republike Srpske, Vlada Srpske lokalnim zajednicama uplatila je 50 odsto sredstava za ostvarivanje prava na novčanu pomoć i prava na dodatak za pomoć i njegu drugog lica.

Preostalih 50 odsto sredstava obezbijediće lokalne zajednice koje će narednih dana izvršiti isplatu ukupnog iznosa prema korisnicima.

Bogdanić: Poboljšati život lica sa invaliditetom

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić i predstavnici saveza i udruženja lica sa invaliditetom zaključili su na današnjem sastanku da bi se u narednom periodu trebalo raditi na unapređenju zakonske regulative za poboljšanje kvaliteta života lica sa invaliditetom.

Zaključeno je i da je s tim u vezi potrebno i aktivnije učešće Interresornog radnog tijela, te dogovoreno održavanje redovnih sastanaka predstavnika Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Srpske i saveza i udruženja koja okupljaju lica sa invaliditetom, saopšteno je iz ovog ministarstva.

Na sastanku je bilo riječi o aktuelnim pitanjima, izazovima i poteškoćama sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom, ali i o dosadašnjoj saradnji u oblasti unapređenja kvaliteta njihovog života.

Predstavnici nevladinih organizacija razgovarali su sa ministrom i o finansiranju rada saveza, a bilo je riječi i o isplati naknada za tuđu njegu i pomoć.

Učesnici sastanka saglasili su se da se u narednom periodu intenzivno i zajednički radi na poboljšanju i “pravednijem ciljanju socijalnih davanja”.

Tema razgovora bila je i nova strategija za poboljšanje položaja lica sa invaliditetom, koja bi prema zaključcima sa sastanka što prije trebalo da bude usvojena.

(Agencije)