Vijesti 06.12.2021.

VLADA USVOJILA BUDŽET: Ministarka finansija najavila veće plate u javnom i privatnom sektoru

ČITANJE: 2 minute

Ministarka finansija RS Zora Vidović izjavila je danas da se Vlada Republike Srpske potrudila da rastereti privredu smanjenjem doprinosa i poreza na dohodak i da je to ključna karakteristika za 2022. godinu.

Ona je ovo izjavila nakon sjednice Vlade RS na kojoj je utvrđen Prijedlog budžeta RS za 2022. godinu i iznosi četiri milijarde KM i 24 miliona KM.

Predloženi budžet RS je gotovo isti kao i ove godine, odnosno veći je za osam miliona maraka.

Budžet RS je upućen po hitnom postupku u skupštinsku proceduru.

– Plate za budžetske korisnike biće veće za pet odsto za one koji imaju platu do 1.000 KM, te tri odsto za one sa platom preko 1.000 KM – naglasila je ona.

Vidovićeva je dodala da će za veće penzije biće izdvojeno dodatnih 61,7 miliona KM, dok se u budžetski sistem uvodi novih oko 10.000 boraca i biće izdvojeno ukupno 13,7 miliona KM za boračke kategorije.

Vidovićeva je rekla da je predloženo smanjenje zbirne stope na doprinose sa 32,8 na 31 odsto, odnosno smanjuje se stopa na zdravstveno osiguranje.

– Taj novac koji će izgubiti Fond zdravstvenog osiguranja, kako je rekla, Vlada RS će obezbijediti kroz grant. Promijenjen je i sistem obračuna plata, odnosno prelazi se na bruto platu. Svaki radnik imaće izvještaj o bruto plati i znaće koliko je izdvojio za PIO i ostale doprnose porez na dohodak. Takođe, od svake bruto plate biće neoporezivano 1.000 KM. Poslodavci su obavezni da novac koji se odriče Vlada presmjeri radniku na platu – poručila je Vidovićeva i rekla da pojedinačno povećanje nije visoko, ali da zbirno iznosi 54 miliona KM

“Moramo radnike staviti u ravnopravan položaj”

Minstarka finansija je rekla da Vlada RS nije mogla prihvatiti zahtjev Sindikata uprave RS da se posebno isplaćuje topli obrok i regres.

– To bi značilo dodatnih 150 miliona KM godišnje i mi to nemamo. Pitanje je šta će biti sa privatnim poslodavcima, odnosno radnicma u realnom sektoru. Moramo radnike staviti u ravnopravan položaj – poručila je Vidovićeva.

Ona je pojasnila da je obračuna plata takav da poslodavci neće moći izbjeći povećati plate zaposlenima za onaj dio prihoda koji se odriče Vlada RS.

(SB)

Oznake: Zora Vidović