Biznis 11.05.2016.

Vlada žali zbog likvidacije Banke Srpske

ČITANJE: 2 minute
banka srpske
Likvidacija Banke Srpske mogla se izbjeći, a svi depoziti iznad 50.000 maraka mogli su biti spaseni da je prihvaćen Vladin plan o reorganizaciji poručili su iz Ministarstva finansija. U saopštenju sa žaljenjem konstatuju da Agencija za bankarstvo nije prihvatila Vladine ideje koje su trebale obezbijediti veću izvjesnost naplate potraživanja.

Iako su iz Agencije danima podsjećali da Vlada na spornu odluku ima prava žalbe, premijerka kaže da pismenim putem o tome nije obaviještena. Neračunajući osigurane depozite, u Banci Srpske je zarobljeno i između 95 i 100 miliona maraka, a samo Ministarstvu finansija blokirano je 24 miliona. Premijerka kaže da taj novac nisu otpisali.

“Ja ne mogu reći da smo otpisali jer to nije novac koji ulazi u budžet. Mi smo govorili o planu reorganizacije koji ste imali priliku da vidite i kako da obezbijedimo sredstva da budu namireni i oni koji su neosigurani depoziti. Dakle, ne govorimo o istoj stvari. To nisu budžetska sredstva. Dobro taj plan je propao, šta sad? Pa nemam pravo, Vlada nema pravo da se petlja u nadležnosti Agencija za bankarstvo”, rekla je premijer RS Željka Cvijanović.

Premijerka kaže da će se zarobljeni državni milioni naplaćivati u likvidacionom postupku, a zavisiće od prodaje imovine Banke i naplate kredita. Dok iz Vlade tvrde da su uradili sve što su mogli opozicija poručuje da su milioni javnih preduzeća i poreskih obveznika propali zbog potrebe vlade da što prije ispuni uslove MMF-a.

“Likvidirali su banku i upropastili su 200 miliona da bi dobili kredit od 300 miliona maraka. Eto”, rekao je šef Kluba odbornika PDP-a Miroslav Brčkalo.

O milionima međunarodnih kreditora već dva dana Ministar finansija pregovara sa misijom MMF-a. Premijerka kaže da će u završne razgovore imati u petak i da sada kada je pitanje Banke Srpske iza nas, novi aranžman može spriječiti samo Savez za promjene.

“Zaista ne očekujem nikakve posebne probleme. Problemi mogu da se pojave, a imala sam priliku da slušam neke političke partije koje govore kako neće dozvoliti SDS da dođe do zaključenja MMF-a. Ja moram da ih podsjetim da su oni prvi potrčali da podrže reformsku agendu. Akcize su u agendi. Ako pročitate precizno agendu vidjećete da se tamo pominju sve one akcize koje smo mi pobrojali”, rekla je premijer Cvijanović.

Premijerka podsjeća da MMF nije tražio likvidaciju i da je vladin plan dobio njihovu saglasnost, ali ne i podršku Agencije za bankarstvo. Odluka o likvidaciji sada je konačna, a za desetak dana će početi isplata osiguranih depozita 14.100 klijenata. Deponentima će novac biti isplaćivan preko Unikred banke Banjaluka sa kojom je Agencija, nakon pokretanja likvidacije u Bobar banci 2014. godine, potpisala trogodišnji ugovor.

(ATV)