Vladajuća koalicija u RS: Promijeniti zakon i izbaciti sudije strance!

Lideri DNS-a, SNSD-a i SP-a Marko Pavić, Milorad Dodik i Petar Đokić izrazili su danas jedinstven stav da je odluka Ustavnog suda BiH o Danu Republike Srpske politički akt i zatražili hitno donošenje novog zakona o Ustavnom sudu BiH kojim bi sudije stranci bili izbačeni iz ove institucije.

“Čvrsto smo opredijeljeni da ne podržimo odluku Ustavnog suda BiH”, rekao je predsjednik DNS-a Marko Pavić novinarima nakon sastanak koalicionih partnera u Prijedoru.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik najavio je za nedjelju u 16.30 časova sastanak svih političkih subjekata iz Republike Srpske u Palati Republike u Banjaluci.

Dodik je rekao da se izjava priprema i vjeruje da će biti dio konsenzusa svih učesnika zajedničkog sastanka.

On je naglasio da bi novi zakon o Ustavnom sudu BiH trebalo da bude donesen u roku od pet mjeseci, te najavio da će pozvati predstavnike iz Republike Srpske u zajedničkim organima BiH da se povuku sve dok se ne promijeni zakon o Ustavnom sudu BiH.

Dodik je dodao da su naredni koraci – podrška Deklaraciji Narodne skupštine Republike Srpske iz aprila ove godine, odbaciti odluku Ustavnog suda BiH, ne intervenisati kroz zakonodavstvo ni u Vladi ni u Narodnoj skupštini i slaviti 9. januar kao Dan Republike.

Lider SP-a Petar Đokić rekao je da je odluka Ustavnog suda BiH uvredljiva za Republiku Srpsku.

“Ovakav Ustavni sud izgubio je svaki smisao”, naglasio je Đokić.

(Agencije)

Dodik i Cvijanovićeva se sastali sa Medvedevim

U Beogradu je večeras održan sastanak srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović sa premijerom Ruske Federacije Dmitrijem Medvedevim. “Naša saradnja sa Ruskom Federacijom je odlična. Naravno da Republika Srpska ima mnogo bolje odnose sa Rusijom nego ostali dio BiH. U Banjaluci gradimo rusko- srpski centar, koji je dokaz velikog

ŠERANIĆ: Utvrditi ko zaista traži posao, a ko je na birou zbog osiguranja

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je da se suština inicijative poslovne zajednice u Srpskoj o izmjeni Zakona o zdravstvenom osiguranju da se utvrdi ko putem biroa zaista traži posao, a ko je prijavljen samo zbog ostvarivanja prava na zdravstveno osiguranje.

DODIK: Ne smijemo dozvoliti da granica na Drini bude i NATO granica

Srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, prisustvovao je danas vojnoj vježbi “Sloboda 2019” u Srbiji, nakon čega će razgovarati sa premijerom Ruske Federacije, Dmitrijem Medvedevim. Nakon vojne vježbe Dodik poručuje da je prikazana organizovanost, opremljenost i odlučnost Vojske Srbije, što prije samo 10 godina nije bilo moguće. “Po ovom prikazu se vidi da je vojska

KOMENTAR: PDP-ova politika jeftinih fraza

Zamislite samo koliko je SDS postao nebitna, marginalana politička opcija kada je PDP Mladena Ivanića, sa svojih šest ili sedam odsto podrške, suvereno stao na čelo opozicionog bloka u Republici Srpskoj.