Vijesti 23.02.2016.

Vladika Grigorije: Haranga protiv Dodika ide iz ličnih frustracija

ČITANJE: 2 minute
vladika grigorije
Amerika je imperija tipa rimske, ima utisak da može da kontroliše čitav svijet. Zvuči iluzorno, ali politički jedino uravnoteženje u krizi koja vlada svijetom je – Evropa sa Rusijom.

U tom smislu je i zanimljiv susret pape i patrijarha Kirila, koji osjećaju potrebu da se napravi balans u svijetu, kaže vladika Grigorije.

Često i u samoj crkvi osporavan zato što govori ono što drugi prećutkuju, vladika Zahumsko-hecregovački i primorski Grigorije, u ekskluzivnom intervjuu za Sputnjik govori o tome kako na rasplet svjetske krize može da utiče susret pape i ruskog patrijarha na Kubi.

On smatra da se istorija na Bliskom istoku ponavlja.

-Možda je takva, kao američka, u jednom trenutku bila persijska imperija. Kroz četvrti, peti i šesti vijek vodio se rat između persijske i rimske imperije, upravo na prostoru današnje Sirije. Zvuči iluzorno, ali politički jedino uravnoteženje u krizi koja vlada je – Evropa sa Rusijom. U tom smislu je i zanimljiv susret pape i patrijarha Kirila, koji osećaju potrebu da se napravi  balans u svijetu. Nisam siguran da Rusija to može sama da izbalansira. A siguran sam da Evropa ne može- kaže vladika.

Sa njim je razgovarano i o ponovnom uspostavljanju i negovanju dobrih odnosa sa rimokatolicima u Trebinju, susjednom Dubrovniku, sa muslimanima u Mostaru. O posljedicama eventualne kanonizacije Alojzija Stepinca, ali i o pritiscima na predsjednika RS Milorada Dodika i pokušajima destabilizacije Republike Srpske.

-Onima koji ruše Dodika pokušavam da objasnim da neće tako što sruše Dodika oni biti Dodik. Možemo da izgubimo sve što imamo – smatra vladika Grigorije.

-Haranga koja je pokrenuta protiv Dodika ide iz ličnih frustracija. One su pogonsko gorivo da se sruši nešto što je napravljeno na velikoj žrtvi ljudi koji su ginuli i svih lidera koji su od početka pokušavali da spasu neku vrstu slobode za Srbe u BiH. Pozicija predsjednika u Republici Srpskoj je svakako ugrožena zbog ustavnog poretka i okruženja u kome je, zbog situacije u kojoj je Srbija, zbog Kosova, Crne Gore, Hrvatske, zbog Federacije koja je prijetnja zato što se stalno insistira na unitarizaciji, centralizaciji u Sarajevu koje pripada bošnjačkom dijelu BiH- objašnjava vladika.

(NN)