Region 21.07.2020.

VLADIKA GRIGORIJE: Tračeve o mojoj kandidaturi za predsjednika Srbije šire neobaviješteni ljudi

ČITANJE: 2 minute

Episkop diseldorfski i Njemačke, vladika Grigorije, odgovorio je na kako kaže “tračeve” o njegovoj kandidaturi za predsjednika Srbije, prepričavajući anegdotu iz jedne knjige i uz poruku: “Ja nisam slon, ja sam samo Grigorije”.

U dijelu javnosti vladika Grigorije spominje se kao potencijalni kandidat na sljedećim predsjedničkim izborima. Vladika u video poruci, objavljenoj na sajtu Eparhije diseldorfske i Nemačke, navodi da takve tračeve izgovaraju ljudi koji su “malo ili nimalo obaviješteni”, prenosi N1.

Objašnjavajući situaciju u kojoj se našao i svoj stav o tome, on se poslužio anegdotom iz jedne knjige za koju kaže da ju je napisao “jedan Austrijanac o našem Ivi Andriću”.

“Naime, nakon Drugog svetskog rata na istoku u mnogim zemljama je vladala loša vlast. Poslednjom snagom iz dometa tih autokratskih režima jedan istočnoevropski zec bežao je na zapad. Zapadnoevropski zec ga vidi i pita: ‘Od čega to bežiš zečiću?’ ‘Kod nas progone slonove’, odgovori on. ‘Ali, ti nisi slon’, konstatuje zapadnjak. ‘Naravno da nisam, ali nisam siguran da li to mogu da dokažem’, odgovorio je istočnoevropski zec. Nešto slično je sa mojom kandidaturom za predsednika. Jedino što mogu da vam pokažem i kažem, ali opet sa svešću da to mnogima neće značiti ništa ili nimalo, u mojim ličnim dokumentima ne piše moje lepo kršteno ime Mladen, nego moje monaško ime Grigorije. Ja nisam slon, ja sam samo Grigorije”, poručio je vladika.

On je vjernike pozvao da se odgovorno i ozbiljno ponašaju prema pandemiji koronavirusa i istakao da odgovornost naročito treba da pokažu hrišćani.

Vladika je podsjetio da su u Austriji zatvorne dvije srpske crkve i istakao da to ne smije da se dogodi. Kako je kazao, neće se ni dogoditi ako i sveštenici i vjernici budu disciplinovani.

“Najiskrenije, kao pastir i otac, i kao neko ko ima najveću odgovornost među svima nama ovde, molim Vas da budemo odgovorni”, poručio je vladika Grigorije.

(SB/banjaluka.net)