Vijesti 16.05.2020.

VLADIKA JOANIKIJE: Vlast u Crnoj Gori odranije u ratu sa Njegošom, a sada i sa Vasilijem Ostroškim (VIDEO)

ČITANJE: 3 minute

Vladika Јoanikije je na samom početku svog obraćanja narod tri puta pozdravio sa “Hristos Vaskrse”, a potom im se zahvalio na ljubavi koju izražavaju prema svojoj Crkvi i svojim svetinjama.

Crnogorska vlast je zaratila sa Njegošem, a sad i sa Svetim Vasilijem, poručio je episkop budimljansko-nikšićki poslije puštanja iz pritvora okupljenim hiljadama građana ispred Osnovnog suda u Nikšiću.

Vladika Јoanikije napustio je zgradu Centra bezbjednosti Nikšić, gdje je zajedno sa sveštenicima bio 72 sata u pritvoru i uputio se ka zgradi suda gdje se obratio građanima.

On se zahvalio okupljenima koji su uzvratili povicima “Ne damo te, vladiko”, i “Živio vladika”.

– Prvo da vam se zahvalim za podršku i ljubav. Ova vaša podrška je izraz ljubavi prema crkvi i logični i prirodni nastavak borbe za naše svetinje – rekao je vladika Јoanikije, prenio je Sputnjik.

On je dodao da je došlo do “nesporazuma“ s vlastima koje nisu razumjele značaj svetog Vasilija.

– Mi smo htjeli da proslavimo praznik svetog Vasilija onako kako se može, ali smo bili spremni da može biti iznenađenja, znajući koliko narod voli svetog Vasilija i koliko mu je odan. Pa smo vidjeli sabrani narod koji želi da produži kontinuitet litija. Kada smo prošli molitvenim hodom, narod se u miru i slozi razišao. Tek su nastali problemi kada se vlast umiješala poslije – rekao je vladika.

Dodao je da “i pored toga što se ne razumijemo s vlastima su u stanici policije bili više nego korektni i ljudski su se ponašali#.

– Oni su dio našeg čestitog naroda – rekao je Јoanikije.

Vladika je dodao da se čudi vlastima što preduzimaju ovakve poteze kao da je jedini problem vjera i crkva.

– Em ratuju sa Njegošem, sad su počeli da ratuju i sa svetim Vasilijem, nije to dobro – dodao je Јoanikije.

Podsjetio je da su i u Titovo vrijeme pokušali da spriječe da narod dolazi da se pokloni svetom Vasiliju, ali to nije uspejlo.

– Brozovi naslednici, ovi neokomunisti, idu još dalje i to izaziva otpor našeg naroda. Probudila se vjera. Sveti Vasilije i dalje nadgleda svoj narod sa nebesa i okuplja ga. To treba da znaju i da nauče, a ništa još nisu naučili – rekao je Јoanikije.

– Nećemo sve večeras ni reći ni riješiti, ova borba će još da traje, treba se spremiti na dugu borbu. Hoćemo slobodu vjere. Borićemo se i za slobodu vere, i za ljudsko dostojanstvo, za čast i obraz svakog pojedinca bez obzira kako se izjašnjava, treba nam sloboda svima i poredak u našoj državi – poručio je episkop.

On je na kraju pozvao okupljene da se raziđu, rekavši da će “biti još dana”.

– Neka se ova borba nastavi, ali istinom i pravdom i ljubavi i prema našoj otadžbini i neka vlada mir i sloga među nama – rekao je vladika i obraćanje završio riječima “Ne damo svetinje”.

(in4s, video: Berane online)