Region 24.04.2022.

Vladika Srpske pravoslavne crkve: Zaustavite krvoproliće u Ukrajini

ČITANJE: 3 minute

Na vaskršnjoj liturgiji u Zagrebu vikarni episkop hvostanski vladika Justin Jeremić čestitao je u nedjelju veliki praznik brojnim domaćim pravoslavnim vjernicima, kao i onim izbjeglima iz Ukrajine, te pozvao na zaustavljanje krvoprolića u Ukrajini.

Vikarni episkop Justin prenio je svim vjernicima vaskršnje čestitke patrijarha Porfirija, kao i najbolje želje za zdravlje, mir u svijetu i napredak svakog pojedinca i zajednice.

“Živimo u teška vremena kad ovaj život sagledavamo jedino iz perspektive smrti, što znači da se svatko zatvara u sebe, postane sebičan i želi da što više uživa u ovome životu, misleći da je to jedina destinacija našega postojanja”, kazao je episkop Justin obraćajući se vjernicima.

“Zaustavite krvoproliće u Ukrajini”

Episkop Justin, kojega je patrijarh Porfirije u septembru prošle godine promaknuo u jednoga od trojice svojih novih pomoćnika, pozvao je vjernike da žive ovaj svijet koji živimo, iako u njemu, kako je kazao, ima dosta patnje, zla i tame, bolesti i ratova.

“Ipak Bog nešto dobro vidi u ovom svijetu, a to je čovjek. Kada kažemo da vjerujemo u Krista, mi vjerujemo i u Boga i u čovjeka, i iako nas život uvjerava drugačije, mi kršćani smo dužni da steknemo radosnu perspektivu uskrsnuća Kristovog”, kazao je.

“I ovaj život nastavlja se u životu vječnom i život je jedan”, kazao je vikarni episkop Justin i zaključio: “Molimo se za mir i što brže zaustavljanje krvoprolića i međusobnih sukoba u Ukrajini.” Potom se izbjeglim vjernicima obratio na ruskom jeziku.

Tokom liturgije pročitana je tradicionalna Vaskršnja poslanica patrijarha srpskog Porfirija, koji je do 18. februara 2021. sedam godina vodio zagrebačko-ljubljansku mitropoliju.

U njoj se, uz ostalo, kaže da je osjećaj odgovornosti vjernika danas posebno naglašen zbog sveopšte krize u svijetu i činjenice da se plamen ratnih razaranja na prostorima Ukrajine pridružio onim mjestima na planetu koja su oružani sukob proglasila jedinim odgovorom na različitosti i neslaganje među državama, narodima i vjerama.

“Suosjećamo i stradavamo sa svim pravoslavnim kršćanima i sa svim ljudima ovoga svijeta gledajući kako se sukobi na ukrajinskom tlu i širom svijeta još više produbljuju”, dodaje patrijarh Porfirije u poslanici.

“Molimo se Uskrslom Gospodu da se što prije i bezuvjetno uspostavi mir, prestane stradanje, i da se svi izbjegli vrate u svoje domove. Svaki rat, bilo gdje i bilo kada, proizvodi samo gubitnike i poraz je ljudskog dostojanstva, poraz je i sramota svakog čovjeka kao ikone Božje”, kazao je i dodao: “Dok sile ovoga svijeta vode bespoštedne ratove, najviše stradanja podnosi običan čovjek.”

“Stvoreni smo kao jedan i jedinstven ljudski rod, i pozvani smo da jedno budemo”, ističe se u uskrsnoj poslanici patrijarha Porfirija i poziva vjernike da razmisle: “Što ćemo mi koji smo sabrani danas u Prazniku nad praznicima, ugrijani toplinom domova, reći onima koji su razornom stihijom odvojeni od svojih najbližih i rasuti po tuđini?”

Svečana uskrsna liturgija služena je u kapeli svetog Save na Svetom Duhu u Zagrebu, zbog radova na obnovi sabornog hrama Preobraženja Gospodnjeg u centru Zagreba.

(E.M)