Region 21.12.2020.

VLADIMIR ĐUKANOVIĆ: SNS sigurno gubi naredne izbore u Srbiji, stranci će nam pokrasti glasove

ČITANJE: 3 minute

Poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović uveren je da će njegova, vladajuća, stranka izgubiti naredne izbore.

“Nemam dilemu da ćemo izgubiti naredne izbore. Ne zbog toga što nas narod neće. Poraz će biti isforsiran brutalnom krađom koja će prethodno temeljno biti pripremana kroz brojne pritiske i zahteve od stranog faktora, posebno oko izbornih uslova”, napisao je Đukanović na Tviteru i dodao:

“No, to mi daje snagu za dalju borbu”.

Izjava poslanika SNS Vladimira Đukanovića da je uveren da će Srpska napredna stranka izgubiti naredne izbore, prikriva dve namere vlasti – da se aktivira članstvo uljuljkano pobedama, te da se jasno stavi do znanja opoziciji i Evropskoj uniji stav vladajuće stranke o izmeni izbornih uslova, ocenjuju sagovornici portala Nova.rs.

Zatim je, u skladu sa tim, kao jednog od aktera te krađe označio profesora političkih nauka sa Univerziteta u Gracu i stručnjaka za Balkan Florijana Bibera, koji je reagujući na Đukanovićevu najavu rekao sledeće:

“Kada kontrolišete sve institucije, glavne medije i 75% mesta u parlamentu, ali tvrdite da će vam neko ukrasti sledeće izbore. Čini Trampa razumnim u poređenju sa Vladimirom Đukanovićem”, napisao je Biber, na šta je poslanik SNS odmah odgovorio:

“Evo ga jedan od protagonista te krađe. Odmah se javio”.

Politički analitičar i urednik Nove srpske političke misli Đorđe Vukadinović smatra da ovo nije izrečeno tek tako, već da iza cele priče postoji namera.

“Teško je uvideti sve razloge jedne ovakve izjave, njih svakako ima više, ali je pod broj jedan to svakako mobilizacija članstva i birača koji su uljuljkani serijom pobeda i neverovatnim procentima”, kaže Vukadinović.

Ovo se možda može nazvati i očiglednim razlogom, a prema njegovom mišljenju, postoje i oni malo bolje skriveni, a tiču se stava prema promeni izbornih uslova koje traži opozicija.

“Postoji tu neka interna svađa i prepucavanje u Srpskoj naprednoj stranci, a tiče se toga koliko treba izaći u susret opoziciji i Evropskoj uniji po pitanju promene izbornih uslova. Ovo je očigledan primer toga”, navodi Vukadinović.

Na sličnoj liniji je i politički analitičar Boban Stojanović, koji kaže da Đukanović priča ono što Aleksandar Vučić ne sme.

“Đukanović sada komunicira sa SNS biračima i naravno da se komunicira protiv EU i protiv tih nekih budućih pregovora. Naravno da će za svoje birače da to predstave kao nekakve pritiske, mešanje stranog faktora, mešanje stranaca protiv Vučićeve borbe jačanja Srbije i slično. Ali bi Đukanović trebalo da zna da su upravo oni ti koji kradu izbore, vrše pritiske na birače, kupuju glasove, zloupotrebljavaju sve institucije i resurse i da su bas oni krivi što neko “sa strane” treba da nam vraća minimum demokratije. A naravno da će Đukanović da priča ono sto Vučić ne sme”, zaključuje Stojanović.

(nova.rs)