Magazin 25.11.2017.

Vlado Podany: Banjaluka je kulturni centar države

ČITANJE: 2 minute

Poznati bh. kompozitor i pijanista Vlado Podany ove nedjelje, u 20 časova, na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske (NP RS) održaće svoj četvrti solistički koncert u Banjaluci.

Najavljujući ovaj događaj, Podany je kazao da mu je prostor NP RS, nakon dva uspješna koncerta u Banskom dvoru i jednog na tvrđavi Kastel, veliki izazov, tim prije što je grad na Vrbasu rekorder po broju njegovih solističkih koncerata.

“Nikad nigdje nisam održao više solističkih koncerata, a odmah ću da objasnim i zašto. Već od prvog kontakta sa banjalučkom publikom shvatio sam da je ovaj grad definitivno kulturni centar države. Ovdje se ne događaju amplitude u kulturi i kulturni rejting se održava bez obzira na tegobna vremena u društvenom i socijalnom kontekstu. Tim prije osjećam i veću odgovornost kada sviram pred vama”, kazao je Podany, ističući da će u nedjelju odsvirati 17 svjetskih hitova, što će biti i pretpremijerna promocija njegovog trećeg studijskog albuma, koji je u fazi snimanja.

Mali zaokret u ovom koncertu u odnosu na prethodne biće taj što će muzicirati na klaviru uz matrice.

To mu, kako je objasnio, stavlja veći teret na leđa, pa samim tim i izazov, jer je dosad dolazio ili sa bendom, ili sa horom ili sa simfonijskim orkestrom.

Na repertoaru će se naći kompozicije Majkla Džeksona, Stinga, grupa “Whitesnake”, “Pink Floyd” i drugih, a otkrio je da će na koncertu gostovati i Maja Tatić s kompozicijom koju je za nju napisala pokojna Jadranka Stojaković. Što se tiče rok kompozicija, Podany je rekao da ih je prearanžirao na taj način da publika osjeti da je nekada bio roker, ali i da vuče crtu klasičnog muzičara.

Na novinarska pitanja šta misli o mlađim kolegama, Podany je odgovorio da se nekada na binu izlazilo poslije 10 godina vježbe u podrumu, a da se danas izlazi s ortopedskim pomagalom zvanim kompjuter.

“Drago mi je da i poslije četrdeset godina karijere mogu da kažem da se ne bavim muzikom, nego da muziku živim. U tome je ta drastična razlika između mene, nekih mojih generacijskih kolega i mladih muzičara. Mi se ne bavimo instant kulturom”, zaključio je Podany.

Ovaj koncert su podržali Jevrejski kulturni centar “Arie Livne” i kompanija “Telegroup”.

Vlado Podany posjetio “Nezavisne”  i Nes radio

Vlado Podany posjetio Nes radio i redakciju “Nezavisnih novina”.

Uoči koncerta u Narodnom pozorištu RS istakao je da banjalučku publiku nije moguće isfolirati, zbog čega će se potruditi da ispuni sva očekivanja.

(Nezavisne)