Politika 17.12.2015.

Vlajki: Nastavlja se “lov na Srbe”

ČITANJE: 2 minute
vlajki
Nekadašnji potpredsjednik Republike Srpske Emil Vlajki saopštio je da Sud BiH nastavlja “lov” na Srbe dok “srpske patriote u zajedničkim institucijama BiH ćute”.

Vlajki je ocijenio da je “u BiH legalno represivnom institucionalnom sistemu uvedena nova društvena zabava – lov na Srbe u Republici Srpskoj, a u okviru dvodecenijske satanizacije srpskog naroda”.

– Na tom području svakodnevno se hapsi po nekoliko Srba optuženih za navodne ili stvarne ratne zločine. Zatvori su i inače već prepuni Srba koje je osudio Sud BiH. Na desetogodišnjicu te institucije, koje nema nigdje u Dejtonskom sporazumu, njeni zvaničnici ne kriju svoje cinično oduševljenje- naveo je Vlajki u saopštenju.

On je, navodeći rezultate rada tog suda koji je za 10 godina izrekao 154 prvostepene presude za 240 lica, 137 drugostepenih presuda za 215 lica i osam trećestepenih, kao i podatak da je Odjeljenje za ratne zločine izreklo 2.008 godina zatvora, naglasio da takve rezultate nije zabilježio ni Haški tribunal u svojih 20 godina rada.

– Ovdje fali samo jedan podatak – da se od zatvorskih kazni 75 odsto ili oko 1.500 godina odnosi na Srbe, 16 odsto na Hrvate i devet odsto na Bošnjake u kontekstu ovako morbidno iskazanog /samo/zadovoljstva- naveo je Vlajki, koji je na čelu vanparlamentarne Partije ekonomske i socijalne pravde.

Vlajki je, uz ocjenu da zločin mora biti kažnjen, naglasio da boli kada se kažnjavanje vrši uglavnom jednostrano.

On je dodao da to najbolje znaju porodice srpskih žrtava iz Dobrovoljačke /ulice/, Tuzle, Skelana, Bratunca, Kravice, Čemernog, Podrinja, Sarajeva, Pofalića, a čiji zločinci nikada nisu bili procesuirani.

Vlajki je napomenuo i da je u Sarajevu, prema iskazima nekadašnjeg ratnog štaba takozvane Armije BiH, ubijeno najmanje 2.500 srpskih civila.

– I dok se lov na Srbe danonoćno nastavlja, “srpske patriote” u zajedničkim institucijama BiH ćute kao zaliveni. U stvari, ne ćute, nego i oni ponosno ukazuju na “izuzetne rezultate” koje je Sud BiH postigao uništavajući, prvenstveno, njihov vlastiti narod- tvrdi Vlajki.

(Agencije)