Politika 19.11.2015.

Vlajki: Srpska da pojača nivo samostalnosti ili će biti “pojedena”!

ČITANJE: 1 minuta
vlajki
Politički analitičar Emil Vlajki izjavio je da Republika Srpska treba da sa priče o Dejtonskom mirovnom sporazumu krene u borbu za svoje očuvanje jer će, ako ne pojača nivo samostalnosti, biti pojedena za doručak od “najbrojnije nacije” i onih koji je podržavaju – SAD i Brisela.

Vlajki je naglasio da je izvjesno da će borba biti teška, ali da mora da počne.

“Od Dejtona moramo krenuti ka referendumu. Od referenduma prema Skupštini Republike Srpske koja će usvojiti niz zaključaka što se tiče nadležnosti Srpske koje su bile otete – praktično i moramo ići prema osamostaljenju inače ćemo nestati”, rekao je Vlajki novinarima u Beogradu na marginama naučne konferencije “Dejtonski sporazum – dvije decenije mira i pouke za svijet”.

On je upozorio da je Republika Srpska imala svoju autonomnost i malo po malo je gubila transformišući nadležnosti u Sarajevo.

“Mislim da sa tim ne treba samo stati, nego je ovo `biti ili ne biti` za život Republike Srpske”, upozorio je Vlajki.

Komentarišući učestala hapšenja Srba u Republici Srpskoj, odnosno BiH, za navodno počinjene ratne zločine, Vlajki je konstatovao da u pozadini svega stoji uništenje Republike Srpske.

“Cilj je da se uništi Republika Srpska – suštinski, ne formalno. Formalno će ostati. Zato mislim da od Dejtona i priče o Dejtonu treba krenuti u borbu za očuvanje Republike Srpske i pojačanje nivoa njene samostalnosti”, zaključio je Vlajki.

(Agencije)