Vijesti 28.12.2016.

Vlasnici oružja zaposjeli ordinacije: Svi traže ljekarsko

ČITANJE: 2 minute

Nepregledni redovi, od ranih jutarnjih sati do kasnog popodneva, posljednjih nekoliko dana tako izgledaju hodnici banjalučkog Zavoda za medicinu rada i sporta.

Razlog su zdravstvena uvjerenja potrebna za zamjenu oružanih listova, a koje izdaju samo zavodi. Pošto krajnji rok za dobijanje novog oružanog listova ističe za četiri dana nemile scene su postale neminovnost. Kolabiranja u redovima, nervoze, negodovanja ne manjaka.

Busija se zauzima od rane zore. Sa zdravstvenim kartonom ili izvještajem od porodičnog ljekara i ličnom kartom čeka se ispred vrata specijalista po nekoliko sati.

Gužve su počele u prvoj sedmici decembra, pričaju ljekari. Samo juče je kroz ruke specijalista prošlo 400 ljudi. Kažu tempo je i za njih neizdrživ, radi se do sedam uveče.

“Pravilnik je propisao stručni tim koji vrši ocijenu sposobnosti za nabavku, nošenje i držanje oružja. U taj stručin tim ulaze pored specijaliste medicine rada, psiholog, psihijatar i oftalmolog. Znači moraju svi, proći te preglede, kod tih ljekara i stručnih saradnika. Svi pacijetni moraju proci taj pregled. snimiti sluh, snimiti EKG”, kaže Vesna Aleksić, pomoćnik direktora za medicinske poslove u Zavodu za medicinu rada i sporta RS.

Osim ljekarskog uvjerenja koje košta 100 maraka, vlasnici oružja moraju da pribave uvjerenja o nekažnjavanju i nevođenju sudskog postupka koji koštaju 10 i 15 maraka, i još na to plate taksu od 30 i oružani list 20 maraka. Gužve su i u kancelarijama CJB Banja Luka. U Okružnom sudu kažu da su se dobro organizovali i da čekanja nema.

Ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač, poručuje da produženja roka neće biti.

“Činjenica je da je mnogo ljudi čekalo od zadnjeg trenutka da to uradi, ali neće biti produženja. Imaju mogućnost da podnesu zahtjeve i da u roku od 30 dana završe sve ove procedure, prilože dokaze i biće im izdat oružani list”, poručuje Lukač.

Dok vlasnici oružja negoduju da nisu blagovremeno obaviješteni, ministar Lukač im odgovara – svi koji imaju oružje trebalo bi da znaju za svoje obaveze. Ko god da je u pravu, gužve zbog oružanog lista, kao i one za legalizaciju objekata, obilježiće posljednje dane ove godine.

(ATV)

Oznake: Dragan Lukač