Vijesti 21.01.2016.

Vlasnici ski-radnji trljaju ruke: Kod nas nema snijega, ali posao cvjeta

ČITANJE: 2 minute
ski oprema
Vlasnici radnji ski-opreme i pored toga što ove godine nije palo puno snijega, zadovoljno trljaju ruke, jer, kako kažu, iznajmljivanje i prodaja skija ide bolje nego lani.

Razlog za to je, prema njihovim riječima, potreba pasioniranih skijaša da provedu nekoliko dana na planinama pa se ne libe da zbog toga otputuju i u inostranstvo.

-Sada snijega ima i po našim planinama pa nam, kada je riječ o prodaji i iznajmljivanju ski-opreme, posla ne manjka. Možemo reći da imamo više posla nego lani, kada je bilo još manje snijega. Naši kupci često obilaze i inostrana skijališta od kojih su najpopularnija Austrija i Francuska- rekao je vlasnik jedne od radnji ski-opreme Mile Jovišić.

Dodaje da skijaši najčešće traže nove skije koje kupuju po cijeni od 450 KM.

-Najpopularnija marka koju Banjalučani traže je “fišer” i “elan”, koji je skoro izbacio nove linije skija. Pancerice prodajemo po cijeni od 200 KM, štapovi su 20 KM, a naočare 40 KM pa možemo reći da solidan komplet ski-opreme košta oko 650 KM- rekao je Jovišić.

Dodaje da su i kacige u posljednje vrijeme jako popularne, a njihova cijena je oko 90 KM.

-Većina stranih skijališta zabranjuje skijanje bez kacige pa nam često i njih kupuju, što govori da nema prepreka za ljubitelje skijanja- kazao je Jovišić.

I Nikola Soković, u čijoj radnji se može iznajmiti ski-oprema, kaže da je zadovoljan obimom posla.

-Sada je špica sezone, ali priznajem da sam mislio da posao neće ići, jer kod nas gotovo da nema snijega. Na sreću, ima ga po planinama i na Jahorini i Vlašiću, ali i svuda gdje inače odlaze moje mušterije. Skijališta rade i ljudi u velikom broju idu na zimovanje pa tako i mi solidno radimo- priča Soković i dodaje da mu najbolje ide iznajmljivanje dječije ski-opreme.

-Iznajmljivanje dječijih skija na sedam dana kreće se od 70 do 90 KM. Roditelji djecu već od treće godine uče da skijaju, tako da nam posla ne manjka- rekao je Soković.

Ističe da se iznajmljivanje ski-opreme isplati za pasionirane skijaše, koji vole da imaju najsavremenije skije.

Skijaši

Banjalučanin Ilija Malić, koji redovno skija na nekoj od naših planina, smatra da je isplatnije kupiti skije nego svake godine iznajmljivati.

-Ja sam svoje skije kupio prije sedam godina i još me služe. Ipak smatram da nije loše ni iznajmljivanje, naročito za one koji ne idu redovno na zimovanje- kaže Ilija.

(Glas)