Vijesti 28.03.2017.

Vlasnici stanova u Banjaluci samostalno uređuju izgled zgrade: Poslije balkona, novi trend i na fasadama

ČITANJE: 3 minute

Oronula zgrada u Obilićevu u Banjaluci, koju krasi nova fasada samo oko jednog stana, izaziva pravu znatiželju prolaznika, ali i čuđenje stručnjaka.

Zbog nejednakog izgleda fasade, ova zgrada nerijetko je povod za priču građana koji šetaju glavnom ulicom u Obilićevu.

– Navikao sam već da naši ljudi zastakljuju balkone u zgradi, mada u evropskim zemljama ni to nije dozvoljeno, ali prvi put vidim da je cijela zgrada siva i samo jedna kocka obojena u bijelo. Izgleda rogobatno – komentariše Marko, koga smo sreli u blizini.

Vlasnika stana nismo zatekli u zgradi, ali ostali stanari nemaju primjedbi na komšijin potez.

Zgrada sa 16 stanova je, pričaju, stara više od 40 godina, i voljeli bi da srede cijelu fasadu, ali nemaju novca.

– Komšija uglavnom živi u inostranstvu i sam je platio demit fasadu oko svog stana, ali i popravku krova koji je prokišnjavao, jer je njegov stan na posljednjem spratu. Nama je bitno da krov sada ne curi i nadam se da ćemo i mi ostali skupiti novac da uredimo cijelu zgradu – kaže jedan stanar.

Pojašnjenje stiže i iz komunalne policije. Kako ističu, zajednica etažnih vlasnika, koja je inače dužna da održava dotrajale fasade i druge spoljne dijelove zgrade, nije registrovana, a vlasnik je premazao fasadu u gabaritima svoje stambene jedinice.

– Etažni vlasnik može o svom trošku, bez prethodnog odobrenja ostalih etažnih vlasnika, izvršiti prepravke u stanu ili drugom posebnom dijelu zgrade koji su u njegovom vlasništvu, uključujući i promjenu namjene – odgovor je iz Gradske uprave.

Ovakvim pojašnjenjem i zakonskom regulativom ipak nisu zadovoljni stručnjaci koji se bave urbanizmom.

Naglašavaju da Grad mora više pažnje da posveti urbanom menadžmentu i naći mehanizam da reguliše slične pojave.

– Propisano je kako se održavaju registrovane zajednice etažnih vlasnika, ali nema pravila kada živite u zgradi koja nije oformila ZEV. Estetski nije u redu da se samo dio fasade obnovi, pa čak ako je to i poboljšanje izgleda. Grad se ne može odreći svoje ingerencije i zahtjeva prema ZEV-ovima i pojedincima, koji mijenjaju izgled objekata i ne smije odustati od obaveze da se brine o urbanoj slici grada – smatraju upućeni.

Stanari u naselju Starčevica koji su još prije nekoliko godina obnovili dio fasade na zgradi, po vertikalama, kažu da su vodili računa da boja zgrade ostane ista.

– U pitanju je samo održavanje zgrade, nismo ništa promijenili niti narušili izgled objekta i zato nam nije trebala dozvola od Gradske uprave – pojasnio je predsjednik ZEV-a Milorad Arlov.

Registracijom ZEV-a do para

Upućeni u proces registracije zajednice etažnih vlasnika, savjetuju stanarima u zgradama da registruju ZEV, jer samo tako mogu aplicirati za kredit u bankama za uređenje fasade zgrade, ali i subvencije za održavanje koje dodjeljuje Grad. Postavljanje kvadrata fasade košta oko trideset maraka, a procjenjuje se da je za ove radove na jednoj zgradi potrebno od 30.000 do 40.000 KM.

Od balkona prave sobe

Zbog sve većeg zastakljivanja balkona u stambenim zgradama, cvjeta posao firmama koje proizvode i postavljaju PVC stolariju.

– Skoro sve moje komšije u zgradi su zatvorile balkon i od njega napravile ostavu ili sobu. U šali kažem da ću još ja dobiti kaznu da narušavam izgled zgrade, jer jedini imam otvoren balkon – priča jedan Banjalučanin.

(EuroBlic)