Biznis 25.10.2015.

Vlasnik “Zare” najbogatiji na svijetu

ČITANJE: 1 minuta
zara
Amansio Ortega, vlasnik španske tekstilne imperije “Inditeks” u čijem je sastavu, između ostalog, i brend “Zara”, nakratko je pretekao američkog milijardera Bila Gejtsa na listi najbogatijih ljudi na svijetu magazina “Forbs”.

Ukupna vrijednost Ortegine imovine je porasla na 80 milijardi dolara u petak kad su akcije njegove holding kompanije “Inditeks” skočile na rekordni nivo od 33,99 evra, objavio je “Forbs”.

Nedugo potom je, međutim, Gejts opet izbio na čelo liste najbogatijih kad su akcije “Inditeksa” tokom dana oslabile na 33,80 evra.

Španski i američki milijarderi će, kako se predviđa, u narednih nekoliko dana ipak ponovo zamijeniti mjesta na vrhu “Forbsove” liste, budući da akcije “Inditeksa” i “Majkrosofta” stalno skaču i padaju.

“Inditeks” je holding kompanija u čijem su sastavu brendovi “Zara”, “Pul end Ber” i “Masimo Duti”.

Tom preduzeću sa godišnjim prometom od 20 milijardi dolara zavidi čitav svjetski tekstilni sektor, s ozbirom da “Inditeks” može da u samo nekoliko dana dizajnira, proizvede, isporuči i proda jedan svoj model i na taj način brzo i uspješno odgovori na tražnju na tržištu, koja se stalno mijenja.

Akcije “Inditeksa” su u odnosu na prošlu godinu sada više za čak 50 odsto.

Skok Ortege na listi milijardera je još impresivniji kad se uzme u obzir da “Forbs” mjeri bogatstvo milijardera u dolarima, a vrijednost evra je pala sa 1,27 dolara iz prošle godine na sadašnjih 1,10 dolara.

(Novosti)