Vijesti 13.05.2016.

Vlast i opozicija poručuju: Protest i miting će proći mirno

ČITANJE: 3 minute
savez-za-promjene-
Odustanite od protesta, pa ćemo i mi od mitinga – još jednom je ponovila vladajuća koalicija dan uoči najavljenih okupljanja. Koliko god se trudili, nećete nas spriječiti da na miran i demokratski način izrazimo nezadovoljstvo – stigao je odgovor iz Saveza za promjene.

Poziv da se odustane od izlaska na ulicu stigao je i iz Srpske pravoslavne crkve, a poruke patrijarha Irineja nisu urodile plodom.

“Hoću da dam šansu upravo onome što je patrijarh rekao, dajte da se skupimo, da uradimo, mi ovdje smo jasno rekli, oni otkažu proteste, mi otkažemo miting. Spremni smo da razgovaramo, upravo ono što traži patrijarh, ako ne idemo na miting i oni na svoje proteste, neće biti nikakvih problema”, kazao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

“Ovo što je došlo i na kraju krajeva od patrijrha Irineja je ustvari pokušaj spriječavanja i želja Milorada Dodika da ne dođe do protesta, koji smo mi prvi i davno najavili mi ako odustanemo od protesta, mi smo odustali od svog prava da slobodno izražavamo mišljenje”, smatra Mladen Bosić, predsjednik SDS-a.

Iako je policija i jednoj i drugoj grupi zabranila kretanje, opozicija je ipak zatražila drugu trasu. Ni danas nisu otkrili kuda su naumili, ali tvrde da narod neće izložiti sukobu. I jedni i drugi garantuju mir u svojim redovima.

“Mi ćemo sutra biti na skupu i garantujemo da neće biti nikakvih rušenja, paljevina niti bilo kakvih ekscesa koji se nažalost iz mnogih nedobronamjernih krugova plaćenih od režimske klike kvalifikujju na najgori mogući način. Mi ćemo ih sutra demantovati”, naglasio je Dragan Čavić, predsjednik NDP-a.

“Protesti ni jednoj zemlji nisu ništa dobro donijeli, zato nam nije jasno zašto se kod nas na tome insistira, ali prihvatamo njihov stav, pa smo izazvani time i organizovali ovaj miting”, izjavio je Marko Pavić, predsjednik DNS-a.

S obzirom da nijedna ni druga grupacija nije popustila, poručili su da, svako na svojoj strani, očekuje veliku podršku građana. Dok iz Saveza za promjene poručuju su da će umjesto njih sutra govoriti nezadovoljni građani, u vladajućim redovima tvrde da će politika koju vode i sutra dobiti podršku.

“Mi nismo imali drugog izbora nego da na ovaj način jasno pokažemo da politika koju vodimo u Republici Srpskoj ima veliku podršku građana RS”, kaže Petar Đokić, predsjednik Socijalističke partije.

“Ja pozivam sve građane Banjaluke i Republike Srpske da sutra budu s nama u parku Mladen Stojanović u 12 časova, i da pokažemo na miran i dostojanstven način kako se u RS mogu izraziti određeni stavovi koji su zagarantovani Ustavom i zakonima RS”, rekao je Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

Pod motom “Oslobodimo Srpsku” sutra će se u banjalučkom parku Mladen Stojanović okupiti pristalice opozicije. Sa druge strane na Trgu Krajine zastavama sa sloganom “Srcem za Srpsku – Stop izdaji” mahaće simpatizeri vladajuće ideologije.

(ATV)