Politika 09.03.2018.

Vlast i opozicija složno: Vrijeme je za posebnu sjednicu o odlasku!

ČITANJE: 3 minute

Zbog pritiska javnosti, poslanici opozicije i vlasti u Republici Srpskoj će tražiti posebnu sjednicu Narodne skupštine RS na kojoj bi se raspravljalo o problemu odlaska građana u inostranstvo.

U posljednje četiri godine Republiku Srpsku je napustilo preko 70 000 ljudi, pretežno mladih, ostavljajući iza sebe “pun sepet” nakupljene nepravde, politikanstva, neostvarenih snova, poniženja.

Naime, nakon što su juče u centru Banjaluke predstavnici udruženja ReStart iznijeli svoje zahtjeve za održavanje posebne sjednice podrška je stigla i od pojedinih poslanika.Za to vrijeme političari u Republikoj Srpskoj su se bavili svim samo ne stvaranjem uslova za zaustavljanje ovog negativnog trenda. Ipak, sudeći prema izjavama poslanika to bi se moglo uskoro promjeniti.

Ivana Perišić iz ReStarta naglasila je da ovo udruženje traži zakazivanje posebne sjednice Narodne skupštine RS u kojoj bi se raspravljalo na temu odlaska mladih.

– U Skupštini se o svemu priča, samo ne o ovom problemu. Mi podržavamo sve one druge ljude koji na bilo koji drugi način pokazuju svoje nezadovoljstvo. Jer, ogromni su problemi u ovoj državi, a odlazak mladih je zasigurno i najveći. A o njemu nažalost niko ne priča. Odgovorni o tome ćute – rekla je Perišićeva.

Poslanica SDS-a u Narodnoj skupštini RS Slađana Nikolić podržava zahtjeve ReStarta i navodi da će ona i ova stranka učiniti sve što je u njihovoj mogućnosti da obezbjede stavljanje jedne ovako važne teme na dnevni red.

– Odlazak mladih je jedan od gorućih problema koji izjeda Republiku Srpsku. Mi moramo hitno naći način kako da to zaustavimo ili bar da stvorimo uslove koji će mladim omogućiti izbor. Vrijeme je da se narodna skupština ozbiljno pozabavi ovim problemom – rekla je Nikolićeva za naš portal.

Ona kaže da će podržati svaku dobronamjernu inicijativu, ako i ovu iz ReStsarta, te se nada da će uskoro poslanici donijeti strategiju koja bi zaustavila ovaj negativan trend.

– Iako to ne zavisi od nas, već od poslanika iz vlasti mi ćemo dati sve od sebe da nađemo načina da pomognemo mladim ljudima – navela je Nikolićeva.

I poslanik vladajućeg SNSD-a Vanja Bajić se slaže slaže sa konstatacijom da je odlazak ljudi iz zemlje veliki problem, ali do sad nije na sjednicama Narodne skupštine tražio posebnu raspravu o ovom pitanju.

Ipak, obećao je da će u budućnosti biti drugačije.

– Teško je odgovoriti kako riješiti taj problem. Ako posmatramo ovu prijedorsku regiju iz koje ja dolazim, ključni problem su radna mjesta. Mi moramo da pomažemo mlade ljude, da zapošljavamo mlađu ekipu. Jedan od najvećih problema je i politička nestabilnost i razvoj privrede – rekao je Bajić.

On priznaje da su na SNSD-ovci razgovarali na Predsjedništvu partije o ovom problemu.

– Mi smo pričali da to predložimo kao posebnu sjednicu, ali s obzirom na ove sad aktuelne teme bilo je potrebno prvo riješiti tu aktuelnu situaciju i mislim da bi sad kad se sve smirilo bilo normalno da se pokrene jedna posebna sjednica – zaključio je Bajić.

(SrpskaCafe)