Vijesti 25.02.2016.

Vlast neustavno prikupljala pomoć za poplavljene

ČITANJE: 2 minute
poplave-u-rogatici-1
Vlasti su prekršile Ustav. Vlada je predložila izmjene, a Narodna skupština ih usvojila. Prošle godine, šest mjeseci prikupljali su novac po osnovu Zakona o posebnom doprinosu za solidarnost koji je juče oboren na Ustavnom sudu.

To što zakon nije stupio na snagu osam, već dan nakon njegovog objavljivanja bilo je dovoljno da Ustavni sud donese takvu odluku. Sada je na Vladi i Skupštini da ispoštuju odluku ustavnih sudija.

– Samim Ustavom određeno je da su odluke konačne, izvršne i opšte obavezujuće- rekao je Ljubomir Ožegović, sekretar Ustavnog suda RS.

Iako je sporni zakon od nameta oslobodio penzionere i radnike sa najnižim primanjima, pretpostavlja se da je od juna do decembra 2015. godine od radnika i poslodavaca prikupljeno oko 43 miliona maraka. Iz Vlada i Narodne skupštine danas nemaju odgovor da li će vratiti novac. Iako su slutili šta im se sprema, očigledno im vremena za novo rješenje još treba. Iz ministarstva finasija, koji je predlagač zakona, pravdaju se da odluku još nisu dobili. Isti izgovor stiže i iz Narodne skupštine. Dok ne dobiju zvaničnu odluku, ne žele da nagađaju gdje je zapelo. Zato se u Upravnom odboru Fonda solidarnosti nadaju da se pravne nedoumice neće obiti o glavu onima kojima je taj novac i danas prijeko potreban.

– Jeste da smo od tih sredstava uspjeli vratiti život u Šamac i u mnoge druge gradove u RS koji su stradali u vrijeme poplava, tako da u svakom slučaju iskreno vjerujem da će se naći neko drugo zakonsko kompromisno rješenje- rekao je Savo Minić, načelnik Šamca.

Zakon o Fondu solidarnosti donesen je nakon majskih poplava 2014. godine. Nakon što su svi zaposleni, poslodavci i penzioneri skoro godinu dana izdvajali po 1,5 odsto od mjesečnih primanja. Vlada je namete za pomoć poplavljenima produžila do kraja prošle godine. A onda je pri usvajanju načinjena greška koja bi mogla skupo da košta.

(Atv)