Politika 05.05.2016.

Vlast otkazuje miting ako to učini i opozicija

ČITANJE: 2 minute
sastanak-dodik-djokic-pavic-21
Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, DNS-a Marko Pavić i SP-a Petar Đokić saglasili su se danas da će organizovati miting 14. maja u Banjaluci ako Savez za promjene bude organizovao proteste, ali i da će ga otkazati ako Savez za promjene otkaže proteste.

Na današnjem sastanku u Prijedoru dogovoreno je da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik naredne sedmice pozove predstavnike svih političkih partija iz Srpske, kao i nekih drugih organizacija, na zajednički sastanak radi pokušaja da se dogovori odustajanje od masovnih okupljanja.

Trojica lidera na današnjem su sastanku postigli dogovor da imaju zajedničke kandidate u svim lokalnim zajednicama Republike Srpske i Federacije BiH za načelnike opština i gradonačelnike, kao i o zajedničkom postizbornom nastupu.

Predsjednik SNSD-a Republike Srpske Milorad Dodik pozvao je danas građane da masovno dođu na miting “Srcem za Srpsku” koji organizuju SNSD, DNS i SP i još neke organizacije i udruženja, ukoliko Savez za promjene ne otkaže proteste.

“Mi nismo kao vladajuća struktura mogli da dozvolimo da iz Banjaluke odu slike protesta protiv vlasti, a da se ne vidi podrška ovoj vlasti od naroda”, rekao je Dodik novinarima u Prijedoru, nakon sastanka sa liderima DNS-a i SP-a Markom Pavićem i Petrom Đokićem.

On je najavio da će, u skladu sa današnjim dogovorom, početkom iduće sedmice pozvati ponovo lidere da Republika Srpska pošalje poruku stabilnosti, a ne destabilizacije, te odbacio kao netačne tvrdnje Saveza za promjene da vlast ima namjeru da ubaci grupu u proteste Saveza za promjene radi destabilizacije.

“To demantujem. Ali, naše službe govore o tome da je taj protest koji oni organizuju koordiniran od jednog stranog centra, za koji mi znamo, i koji je održao sastanak s njima na Palama nakon sjednice glavnog odbora i tačno znamo dvojicu ljudi stranaca koji su tu bili i znamo da se radno to vodi kao miting `posljednja šansa`”, rekao je Dodik.

Govoreći o nastupu na lokalnim izborima, on je potvrdio da će opštine i gradovi imati zajedničke kandidate i da će postizborni nastup biti takav da će stranka koja dobije načelnika, bez obzira na izborni rezultat, drugoj stranci ustupiti mjesto predsjednika skupštine.

“Mi ćemo već 8. maja na sjednici Glavnog odbora podržati ovakav pristup i ovakvu raspodjelu opština”, najavio je Dodik.

Sastanku u Prijedoru prisustvovali su i generalni sekretari SNSD-a i DNS-a Luka Petrović i Dragutin Rodić.

(Agencije)