Vijesti 21.09.2016.

Vlasti pristale na zahtjeve MMF: Čista službenika, prvi otkazi 2017.

ČITANJE: 2 minute

Vlasti u BiH su se, iako to ne žele javno da objelodane, obavezale da će smanjivati broj zaposlenih u javnom sektoru.

U izveštaju MMF o BiH jasno se navodi da su Savjet ministara BiH i entitetske vlade usvojile “strateške planove za obuzdavanje plata i smanjenja ukupne zaposlenosti u javnom sektoru” za vrijeme trajanja novog kreditnog aranžmana. Početak provođenja ovih mjera očekuje se već naredne godine.

– Savjet ministara i entitetske vlade će do kraja juna 2017. usvojiti operativne planove za smanjenje ukupne zaposlenosti u javnom sektoru – precizira se u Izvještaju i dodaje da je cilj da značajno smanje ukupno izdvajanje za plate i zaposlenost u javnom sektoru kako bi se javna potrošnja preusmjerila u investicije.

Iz MMF su posebno ukazali na preveliku zaposlenost u obrazovanju, zdravstvu i policiji.

– Bez rješavanja viška nemedicinskog osoblja u zdravstvenom sektoru ili školskog sistema koji je postao neefikasan zbog velikog smanjenja broja djece školskog uzrasta u proteklih 15 godina ne može biti bilo kakvog značajnog smanjenja ukupnog izdvajanja za plate – konstatuju u MMF.

Uporedo MMF zahtjeva i da se stavi moratorijum na nova zapošljavanja u javnom sektoru. Osnova za provođenje navedenih mjera biće registar zaposlenih u javnom sektoru koji će biti napravljen uz pomoć Svjetske banke.

U centru za istraživanje i studije “Gea” iz Banjaluke kažu da je, što se tiče Srpske, Vlada RS imala obavezu da usvoji strateški plan o racionalizaciji javnog sektora, ali da taj plan niko još nije vidio. Prema podacima ovog centra, oko 60.000 zaposlenih ili 25 odsto od ukupnog broja zaposlenih u RS radi u vladinim organima i institucijama.

– Ovom broju treba dodati trećinu zaposlenih u BiH institucijama, a to je još oko 8.000 zaposlenih. To znači da RS ima 28,5 odsto zaposlenih u vladi i vladinim institucijama – ističe Ognjen Đukić, programski direktor Centra „Gea“.

Samo Srbija, Norveška i Danska od zemalja EU imaju veći procenat zaposlenih u vladinom sektoru.

– S tim da je Srbija već donijela Zakon o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u republičkoj administraciji, čiji cilj jeste bio da smanji i limitira broj zaposlenih u javnoj administraciji – kaže Đukić.

Prosvjetari zabrinuti

Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata obrazovanja, kaže da su prosvjetari zabrinuti zbog najavaljenih otkaza.

– Prije deset godina je bilo 16.000, a sada nas ima 22.000, pri čemu se broj učenika smanjuje. Određen broj će verovatno otići u penziju, ali se bojimo da će mnogi biti proglašeni viškom – kaže Gnjatić.

(Euroblic)