Vijesti 11.03.2016.

Vlasti spremaju novi plan za reforme

ČITANJE: 2 minute
reforme
Novi, detaljniji i dorađeniji akcioni plan za sprovođenje Reformske agende trebalo bi da bude zvanično usvojen uskoro, a najkasnije do kraja ovog mjeseca.

Pomenuti dokument trenutno je na usvajanju u entitetskim vladama i Savjetu ministara BiH, gdje prolazi posljednje dorade. Kako nam je rečeno, trenutni plan je dorađena verzija Akcionog plana iz novembra, a predstavnici EU očekuju da vide preciznije i jasnije rokove, kao i bolji uvid u obaveze koje su do sada sprovedene.

Trenutno važeći plan ima 48 mjera koje će biti sprovođene u naredne dvije godine, a vjeruje se da će dorađena verzija imati isti broj mjera, samo što će preciznije definisati pojedine korake i sprovedene i usvojene mjere. Naime, kako nam je objašnjeno, protekla iskustva pokazuju da su različiti nivoi vlasti na različit način vrednovali mjere koje su smatrali sprovedenim, a da često nije bilo potpuno jasno šta je stvarno sprovedeno.

Na primjer, u oblasti radnog zakonodavstva entiteti su naveli da su usvajanjem zakona riješili taj segment, a istovremeno nije potpuno jasno kako se konkretna rješenja sprovode u praksi. Takođe, objašnjeno nam je da predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda neće dati “nijedan dolar” sve dok se ne riješi pitanje posrnulih banaka koje su u državnom vlasništvu. Ipak, predstavnici EU su “umjereni optimisti” i vjeruju da će napredak biti postignut.

Predstavnici vlasti juče nisu željeli komentarisati te informacije, a neki su rekli da nisu ni upoznati s tim da novi dokument postoji. Zoran Pavlović, ekonomista iz Banjaluke, smatra da bi barem dio reformi zaista mogao uspjeti jer je “ucjenjivački kapacitet” MMF-a dosta značajan s obzirom na to da su budžetske kase prazne.

-Plan reformi podrazumijeva promjene koje se moraju desiti, ali bojim se da nema ko da ih sprovede jer su vlasti svjesne da bi njihovim sprovođenjem sami sebi odsjekli granu na kojoj sjede – smatra on.

Diplomata jedne zemlje EU akreditovan u BiH ističe da nekoliko ambasada razmišlja da pokrene pilot projekat s ciljem da se detaljno izanalizira šta je stvarno sprovedeno od mjera koje su formalno usvojene.

(NN)