Politika 04.05.2016.

Vlasti Srpske protestuju 14. maja uz parolu Srcem za Srpsku – stop izdaji

ČITANJE: 2 minute
srcem za srpsku
Tačno u podne 14. maja!

Istog dana kad i opozicija proteste, vlast u Republici Srpskoj zakazala je miting. U vladajućem SNSD-u nisu krili da je termin birala opozicija, koja je i danas poručila da bez obzira na sve pokušaje SNSDa, neće odustati od protesta. Ne odustaju ni u SNSD-u. Deset dana prije izlaska na ulicui maju i slogan, Srcem za Srpsku – stop izdaji.

“Miting pod ovim nazivom sve govori – srcem za Srpsku, svaki građanin koji dođe na dostojanstven način treba da pokaže koliko mu je stalo do Republike Srpske i koliko je želimo i to će pokazati naš skup”, rekao je generalni sekretar SBSD-a Luka Petrović.

A nakon što je sve to poručio pristalicama SNSD-a, generalni sekretar Luka Petrović, za one koji podržavaju opoziciju imao je poruku.

“Onaj ko dođe na protest, smatraćemo da podržava izdaju RS”, poručio je Petrović.
Ovo je uvreda za sve građane Republike Srpske – poručili su u Savezu za promjene. Tvrde da vladajući još jednom pokazuju svoje pravo lice.

“To je bruka i sramota politike koju zastupate, samo ste izazvali revolt. I, zato je vrijeme da odete”, rekao je lider PDP-a Branislav Borenović.

A nakon što je Luka Petrović poručio da je SNSD dobio sve potrebne dozvole za miting, reakcija opozicije bila je još burnija. Na pitanje da li je moguće da se i policija stavila u službu vladajućeg SNSD-a, ekspresno stiže odgovor ministra policije Dragana Lukača koji je podjsetio da po zakonu o javnom okupljanju MUP ne daje saglasnost.

“Imamo prijavu za dva mitinga, istog dana 14. maja u Banjaluci, dozvolu za zauzimanje javne površine daje Gradska uprava, mi samo možemo da zabranimo, ali to je predmet budućih procjena”, rekao je ministar Lukač.

A kakave će biti te odluke policija još ne saopštava. U razmjenu vatre između vlasti i opozicije umiješao se Nenad Stevandić. Predsjednik Ujedinjene Srpske, danas se okomio na bivšeg šefa Mladena Bosića i poručio da se kreirani sukob Sarajeva i Banjaluke, ne smije desiti.

“Potpuno sam siguran da su sukobi programirani i jedino koji staju jeste da se obratimo narodu da ne nasjeda da bude miran i da taj dan koji je obilježen kao dan kada će početi sukobi, bude pametan, ostane kod kuće i tako sačuva RS”, rekao je predsjednik Ujedinjene Srpske i potpredsjednik NSRS Nenad Stevandić.

Iako su u SNSD-u danas poručili da će u miting sa kolaicionim partnerima, u podršku DNS-a još ne mogu da budu sigurni. Lider te stranke Marko Pavić poručio je da stranački organi nisu donijeli konačnu odluku. Do najavljenih protesta ostalo je još deset dana, a sudeći po najavama iz oba tabora, do tada će građane Srpske, svakodnevno informisati o svim detaljima.

(ATV)