Vlatko Stefanovski nakon nastupa u Banjaluci: Nismo svjesni narušenosti tišine

Poznati makedonski gitarski virtuoz Vlatko Stefanovski u utorak veče održao je koncert u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci.

Interesovanje za ovaj nastup bilo je veliko, a sam Stefanovski je istakao da mu je posebno zadovoljstvo što nastupa u jednom takvom prostoru.

“Odavno sam želio da sviram u ovoj sali u Banskom dvoru jer sam jedanput imao veoma kratak nastup i jako su mi se dopali sala, zvuk i akustika”, istakao je Stefanovski.

Nastup pred Banjalučanima iskoristio je za promociju novog albuma “Maternji jezik”, koji je objavio za izdavačku kuću “Croatia records”.

“Prvi put sam nakon toliko albuma snimio solistički album. Dugo sam mislio o tom albumu, ali nikada to nisam ubacio u neki okvir. Taj okvir je konačno napravljen. Na tom albumu su neke starije numere koje sam adaptirao u aranžmanskom smislu”, naglasio je Stefanovski.

Istakao je da je album već sada na tržištu, a da velika promocija po svim zemljama regiona počinje na proljeće naredne godine, te da će održati niz koncerata u salama kakvu posjeduje Banski dvor jer ona pruža izvanrednu inspiraciju i dobar zvuk.

Objasnio je da postoji jasan razlog zašto se okrenuo akustičnom stvaranju muzike.

“Ako moram da se pravdam zašto to radim – zato što smatram da u današnjoj civilizaciji nije samo vazduh zagađen, već je i tišina zagađena, i sve je manje tihih mjesta na planeti. Čak i da odaberete najdalju tačku na planeti, neki avion ili brod će proći pored vas i mi nismo svjesni koliko nam je narušena tišina, a samim tim mentalno i duhovno zdravlje. Zato pored svih tih galama, jakih pojačala i kafića sa svih strana, ja sam se odlučio za intiman pristup muzici i publici sa najjednostavnijim sredstvima”, istakao je Stefanovski.

Dodao je da promocija albuma “Maternji jezik” neće uticati na rad njegovog matičnog benda, i da publika i u budućnosti može očekivati niz nastupa širom regiona.

“Ovo sigurno neće staviti moj bend po strani. Mi i dalje sviramo i stvaramo. Ovo je samo druga strana u mojoj karijeri”, rekao je Stefanovski.

(Nezavisne)

“BIRAMO NAJUREĐENIJE” Ko ima najljepše dvorište u Banjaluci?

Završen je prvi dio akcije „Biramo najuređenije“ u kojem su Banjalučani mogli da prijave svoja dvorišta, balkone, prostore zajednica etažnih vlasnika i školska dvorišta. Komisija za izbor je primila dvadesetak prijava u svim kategorijama, saopštili su iz Gradske uprave. Komisija će od 27. juna obilaziti prijavljene, planirano je da taj posao završi do 6. jula,

VANTJELESNA OPLODNJA Parovima po 2.500 KM iz gradske kase

Za bračne parove koji do potomstva pokušavaju da dođu zahvaljujući vantjelesnoj oplodnji iz gradske kase će biti izdvojeno 65.000 KM, a naredne sedmice biće raspisan konkurs za sufinansiranje troškova jednog postupka. Iz Gradske uprave je saopšteno da je 2.500 KM pojedinačni iznos koji će biti dodjeljivan putem ovog konkursa. – Konkurs će biti otvoren mjesec,

CISTERNE JOŠ SAMO OVO LJETO Mještani Česme i Jagara dobijaju vodovod

Do kraja godine trebalo bi da počne izgradnja vodovoda za više dijelove naselja Česma i Jagare, što će poslije više decenija omogućiti stabilno vodosnabdijevanje stanovnika u ovim dijelovima grada. Ovo je saopšteno je iz Gradske uprave, a gradonačelnik Igor Radojičić rekao je da se radi o dva velika projekta, koji već godinama čekaju na realizaciju i

OLDTAJMER KLUB “VETERAN” U Banjaluci se okupilo 70 vlasnika oldtajmera iz cijelog regiona

U Banjaluci se ovog vikenda održava 16. Skup oldtajmera u organizaciji Oldtajmer kluba “Veteran”. Oko 70 vlasnika oldtajmera iz cijele bivše Jugoslavije, koji su se odazvali pozivu da prisustvuju skupu, posjetili su tvrđavu Kastel, nakon čega su organizovali izložbu svojih ljubimaca na Trgu Krajine. Ugodna temperatura za ovo doba godine izmamila je veliki broj građana Banjaluke

Kompanija “Prointer” potpisala sponzorski ugovor sa Nemanjom Majdovom

Svjetski šampion i evropski vicešampion u džudou Nemanja Majdov potpisao je jednogodišnji sponzorski ugovor s kompanijom Prointer ITSS Banja Luka. Jedna od vodećih domaćih IT kompanija i najbolji srpski džudista iz Istočnog Sarajeva ozvaničili su saradnju na današnjoj konferenciji za štampu na Jahorini na kojoj se Majdov inače često priprema za svjetska takmičenja. „Sponzorska saradnja

DODIK: Specijalisti za destabilizaciju stigli iz Britanije

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da su Britanci koji su stigli u BiH specijalisti za destabilizaciju i da se namjerno pravi zabluda i podmeće kako su to vojnici, a u stvari su to samo formalno. “Ovdje se radi o jednoj podvali i laži. Oni su specijalisti koji rade na društvenim mrežama, na medijima,