Politika 12.12.2020.

VOA: Sporni razgovor se desio, snimak je možda i montiran

ČITANJE: 2 minute

Tehničku analizu razgovora između Milana Tegeltije predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) i tadašnje članice Milijane Buhe u drugoj aferi u kojoj se našao, uradio je inžinjer zvuka Voicea of America (VOA) u Washingtonu.

Naime, Tegeltija je u svakom svom obraćanju naveo da je taj audiosnimak montiran i da se taj razgovor nikada nije desio te je za to okrivio Obavještajno-sigurnosnu agenciju (OSA).

Kasnije je ipak rekao da je do razgovora došlo, ali ne u ovakvom kontekstu te su i on i Buha negirali da se to zapošljavanje desilo.

Međutim, nakon što je ova vijest medijski postala izuzetno popularna, Tegeltija je počeo negirati i to da se razgovor uopšte i desio pa je onda naveo da je montiran.

Osim što je govorio da je montiran često je isticao i to da nije moguće utvrditi autora, a da njegovu vjerodostojnost mogu potvrditi samo učesnici u razgovoru, piše Klix.ba.

VOA je osigurala vrhunski softver i angažovala vrhunske inžinjere zvuka u centrali u Washingtonu kako bi provjerili tehničku stranu snimka.

Analizom objavljenog snimka utvrđeno je sedam rezova, tj. da je snimak trajanja od tri minute sastavljen od osam dijelova trajanja od šest sekundi do minutu i 30 sekundi. Analiza je utvrdila i tačna mjesta tzv. reza.

Utvrđen je i šum koji ukazuje da je objavljeni snimak snimljen tako što je zvuk reprodukovan iz kompjutera, a snimljen na odvojenom uređaju.

Autor analize je inžinjer zvuka Thomas Leahy, a analiza je pokazala da se sporni razgovor zaista desio te da se sve njegove frekvencije poklapaju.

Također, navedeno je i to da postoji mogućnost da je snimak montiran.

Naime, početak i kraj snimka pokazuju da je on dio dužeg razgovora te da su najmanje na jednom mjestu uočene digitalne anomalije što ukazuje na to da je snimak sastavljen od najvjerovatnije dva, a moguće i tri dijela istog, ali dužeg razgovora.

Softver je također na jednom mjestu pronašao zamaskiran rez.

Novinari VOA-e su kontaktirali Tegeltiju koji im je odgovorio Viber porukom navodeći da samo on zna istinu i da je riječ o “deep fakeu” tehnici za koju tvrdi da je dovoljno demonstrirao na svom Twitteru.

Nakon provjere, VOA je utvrdila da te njegove tvrdnje ne odgovaraju istini te da inžinjeri zvuka navode da se deep fake pomoću analize veoma lako i često može utvrditi.

U slučaju analiziranog snimka, osnovni argument stručnjaka da nije u pitanju deep fake temelji se na izmjerenim parametrima tona sagovornice sa druge strane telefonske linije.

Na kraju su iz VOA-e naveli da ova tehnička analiza ukazuje na to da se, sporni, objavljeni razgovor zaista desio, da je kraćen te sastavljen od dijelova (dva ili tri) dužeg razgovora, za sada, nepoznatih pojedinosti i trajanja

(Klix.ba)

Oznake: Milan Tegeltija