Vijesti 26.04.2016.

Voćari se hvataju za glavu, mraz opustošio voćnjake

ČITANJE: 2 minute
vocnjak-jabuka
Domaćih jabuka, šljiva i krušaka teško da će ove godine biti na pijacama. Sinoćni mraz i vremenske neprilike opustošili su voćnjake. Temperature koje su padale i do sedam stepeni ispod nule nisu išle naruku ni Potkozarju, ni Manjači.

Voćari se hvataju za glavu, zbrajaju gubitke i vijećaju – šta dalje. Voćnjaci Dragoja Dojčinovića prostiru se na 17 hektara. U njih je uložio skoro 85 hiljada maraka. Kaže da za 42 godine, koliko se bavi voćarstvom, ovako nešto nije vidio.

“Za ovu godinu, mogu slobodno da kažem da smo berbu završili. Evo mi smo obišli šljivu, krušku, trešnju, jabuku. Znači da ne može da se nađe nijedan plod koji je ispravan, a evo, to je par sati nakon mraza, a tek će se pravo stanje vidjeti za dva do tri dana”, kazao je Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS.

Dojčinović kaže da telefon od jutros ne prestaje da zvoni. Kolege zovu iz svih krajeva Srpske i prijavljuju štetu u voćnjacima. Na teren su izašli i inspektori iz Ministarstva poljoprivrede. Za voćare, poručuju iz Ministarstva, ne mogu mnogo da urade. Ko se nije na vrijeme zaštitio, kažu, prinosa neće ni imati.

“Ministarstvo je na vrijeme upozorilo voćare na pojavu jutarnjeg mraza.  Najprije treba da se utvrdi kolika je šteta, u kojem je to obimu, i proizvođači će svakako biti blagovremeno obavješteni”, izjavio je Aleksandar Macanović, portparol Ministarstva poljoprivrede RS.

Voćari tvrde da nikakva zaštita nije mogla da pomogne. Protivgradne mreže bile su beskorisne, a stimulansi su im za sada preskupi.

Mještani Potkozarja su očajni, jer praktično svaka kuća ima voćnjak. Slično je i na Manjači, gdje ove godine na šljivovicu neće moći da računaju. Kako stvari za sada stoje, uvozne jabuke, breskve i kruške popuniće rafove u prodavnicama, a ni cijene se kupcima neće mnogo dopasti.

Voćari se današnjem sunčanom danu i nisu baš obradovali, jer im je mraz pričinio totalnu štetu. Stradale su sve kulture, a tačna procjena štete biće poznata sutra.

(ATV)