Biznis 07.07.2024.

Voćari u Potkozarju zadovoljni rodom: “Ne pamtimo ovakvu godinu”

ČITANJE: 1 minuta

Voće, a naročito jabuka, kruška i šljiva, dobro je rodilo u gradiškom Potkozarju, poznatom po velikim zasadima, tvrde voćari. Berba ranih sorti već je počela.

U Udruženju voćara Republike Srpske, sa sjedištem u Gornjim Podgradcima, navode da je pogodovala česta kiša te je u voćnjacima dovoljno vlage.

“Nedavno smo, na pojedinim mjestima imali grad ali to nije značajnije ugrozilo voćnjake. Samo da nas vrijeme posluži, da ne bude ekstremnih temperaturanih razlika, zaista ćemo imati dobru sezonu”, kazao je za “Nezavisne novine” Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske.

Nenad Mirjanić, voćar iz Turjaka ima četiri hektara jabuke i hektar šljive.

“Odavno nisam imao tako dobar rod jabuke, kao ove godine. Nadam se bogatoj berbi. Jedino strahujem od vremenskih nepogoda. Sada je sve dobro, parametri su povoljni i sa optimizmom ulazimo u posljednju etapu voćarske sezone”, kaže Mirjanić.

On se voćarstvom intenzivno bavi dvadesetak godina.

Uzoran je u svome kraju i ima veliko iskustvo u proizvodnji voća. Mirjanić podsjeća da je prethodnjih sezona bilo štete uzrokovane gradom, ali su se voćke oporavile.

“Ipak, sezona je dobra i ja sam veoma zadovoljan kvalitetom jabuke i šljive. Ne brinem za plasman jer imamo sigurnog otkupljivača”, rekao je Nenad Mirjanić.

On je takođe naglasio i podsticaje Ministarstava poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske te Grada Gradiška. Marinko Šljivar iz Jablanbice, posebno je zadovoljan rodom kruške.

“Uskoro će početi berba ranih sorti. Kvalitet je dobar. Tome je doprinijelo dovoljno vlage u zemljištu i adekvatna primjena nauke u voćnjaku. Sve je urađeno u rokovima, počev od zimskog orezivanja do prihrane. Zato rod nije izostao”, kazao je Šljivar.