Biznis 15.07.2016.

Voće i povrće propada zbog vrućine

ČITANJE: 3 minute

Tropske vrućine uništavale su proteklih dana na gradskim pijacama voće i povrće, spuštale im cijenu i rastjerale kupce. Prodavci su bili na silnim mukama kako da sačuvaju robu od truljenja i onog najgoreg, bacanja u smeće.

– Svaka muka udari na nas. Zimi velika hladnoća, a ljeti ove nesnosne vrućine uništavaju nam voće i povrće, tako da ako se ovaj mjesec izvučem sa manjim minusom u kućnom budžetu i sredstvima za obrt, biće super. Po čitav dan gledam kako da spasim šta se spasti može od robe koju malo ko kupuje – ovim riječima je trenutnu situaciju opisao jedan od trgovaca koji nije želio da mu objavimo ime.

Slično priča i Borka Milinov, koja na omanjoj tezgi prodaje šljive, paprike i paradajz.

– Nakon dana na uzavreloj tezgi, sutradan je nemoguće prodati dio robe. Svaki čas sklanjam pokoju trulu i odlažem iza tezge – priča Milanov i pokazuje na kesu sa trulim šljivama, paradajzom i paprikama.

Dodaje da se trudi da kupcima proda svježu robu pa mijenja propalu, a već na pola radnog vremena spušta cijenu kako bi što prije rasprodala šljive i paradajz.

– U posljednja tri dana vrućina je velika i šteti poslu. Manje je kupaca na pijaci, a propada nam skoro sva roba. Sve u svemu nije nam lako – rekla je Milinov.

Na susjednoj tezgi se nalazi obilje zeleniša koje se od vrućine sasušilo.

– Peršun i celer su uvenuli, a i tikvicama ne prija ovo vrijeme. Prodajem ih inače po marku, ali već od ujutro ih snizim na 80 feninga – kazala je ova prodavačica.

Na susjednoj tezgi i Bosa Uletilović žali se na manjak posla i robu koju ovih dana uglavnom prodaje po nabavnoj cijeni.

– Prinuđena sam da cijene banana spustim na 1,8 KM, a cijena im je inače 2,5 KM. Paprika se slabo prodaje. Nabavna joj je cijena marka, a ja je ne mogu prodati ni za 1,2 KM, a od vrućine se suši. Paradajz spuštam na marku, a inače je 1,5 KM. Na ovim tropskim temperaturama paprike se suše, a pored banana, trunu nektarine, breskve i kajsije. Najbolje se drži voće toplih krajeva narandža i limun – kazala je Uletilovićeva.

Stanovnik Banjaluke Siniša Stojić kaže da je svratio na tržnicu po nektarine.

– Usput mi je pa sam došao da kupim voće inače po ovoj vrućini nema toga ko bi me natjerao da dođem u kupovinu. Vidi se da je kupaca malo i da se ljudi ne usuđuju izaći iz kuća po vrelini. Inače, u nabavku idem ujutro rano dok su temperature niže – kazao je Stojić.

Nema nepravilnosti

Kontrola životnih namirnica na pijacama u gradu je svakodnevna.

– Na tržnicama godišnje uzmemo oko hiljadu uzoraka namirnica animalnog porijekla. Osim toga, jednom nedjeljno kontrolišemo promet životnih namirnica u kojoj učestvuje više inspekcija. Do sada nije bilo nepravilnosti – rekli su u Odjeljenju za inspekcijske poslove grada.

(Glas Srpske)