„VODA 2“: Na proljeće izgradnja 50 kilometara novih vodovoda

Na proljeće iduće godine započeće realizacija novog, velikog projekta iz oblasti vodosnabdijevanja pod nazivom „Voda 2“, u okviru kojeg će biti izgrađeno 50 kilometara nove vodovodne i kanalizacione mreže na širem gradskom i seoskom području, izjavio je danas gradonačelnik Igor Radojičić.

On je najavio da novi projekat, pored već započete „Vode 1“, treba da obezbjedi stabilno vodosnadbijevanje za 1.620 domaćinstava, te da vrijednost ove faze radova iznosi oko 12 miliona KM.

Konačni cilj je da više od 40.000 stanovnika u naredne tri godine dobije stabilno snabdijevanje vodom, u okviru najvećeg projekta vodosnadbijevanja u novijoj istoriji Banje Luke – rekao je Radojičić.
Ovaj, složeni projekat podijeljen je u tri faze: „Voda 1“, „Voda 2“ i „Voda 3“. Vrijedan je ukupno 25 miliona KM, od čega se veći dio odnosi na kreditni aranžman sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i osam miliona KM na donaciju Evropske unije.

-Kroz ove projekte, obezbijedićimo da preko 95 odsto stanovništva grada ima stabilno vodosnabdijevanje – kazao je Radojičić predstavljajući projekat „Voda 2“, za koji će se Odluka o izdvajanja sredstava iz kredita EBRD-a, naći pred Skupštinom grada na zasjedanju 11. decembra.

Ukoliko gradski parlament donese ovu odluku, slijedi potpisivanje sporazuma sa EBRD-om, izbor izvođača radova i realizacija na terenu već na proljeće.

Projekat „Voda 2“ obuhvata gradnju vodovoda u Tuzlanskoj i u Ulici Srpskih ustanika na Starčevici, izmještanje primarnog vodovoda na starom mostu u Trapistima, izgradnju vodovoda u Braće Miletića, završetak vodovoda u Jagarama koje ove godine Grad radi svojim sredstvima, nastavak velikog podsistema Bronzani majdan, pojedine krakove u podsistemu Zvijezda i poboljšanje vodosnabdijevanja sela na području Potkozarja, Mišinog hana i Verića.

U okviru ovog projekta, nova kanalizaciona mreža biće izgrađena u Kuljanima, Adi (Ulica Dujka Komljenovića), Vrbanji, Drakuliću, Laušu i Putu srpskih branilaca.

Radojičić je podsjetio da je „Vodom 1“, čija je realizacija započela jesenas, do 2021. godine treba da se izgradi ukupno 56 kilometara nove vodovodne mreže za 2.450 domaćinstava sa nešto manje od 10.000 stanovnika.

-Od desetak pojedinačnih projekata koji su u ovom paketu, vrijednosti osam miliona KM, u toku su radovi na velikom sistemu Česme 3 i 4 i na dijelu daljih vodovoda sa Crnog vrela na pravcu od Đurića glavice, rezervoara ka Gornjoj Piskavici – naveo je on.

Preostaje, da se u tom istom paketu, uđe u radove na drugom podsistemu „Crnog vrela“ – Bronzani majdan gdje će biti izgrađeni novi rezervoari, zatim gradnja kanalizacije na Laušu-Pobrđu, vodovod visinske zone naselja Zeleni vir i dva manja vodovoda u Lazarevu i Krminama.

Uporedo s tim, kako je naglasio – trenutno se utvrđuju prioriteti za projekat „Voda 3“, koji će biti finansiran bespovratnim sredstvima EU.

-Već sada znamo da je potrebno raditi novi, veliki rezervoar na Starčevici od 2.500 kubika koji će se odnositi na preko 25.000 stanovnika, zatim sekundarnu vodovodnu mrežu Tunjice, Dragočaj i Šargovac, te završetak vodovodnog sistema Grab. Najviša kota na koju treba izaći jeste Ponir, odakle se može snabdijevati široko područje Starčevice, Ponira, Debeljaka i Potoka. Tu su i vodovodni sistem Bočac 3 visinska zona i jedan set vodovoda po manjačkom platou: Donja Kola, Ledenice-Racune, Gornji Lusići, Šipke, Cvijetići, Kadina Voda, Vilusi i Pavići – zaključio je Radojičić.

ĐOKOVIĆ SA 44,6 MILIONA NA 23. MJESTU: Federer najplaćeniji sportista na svijetu

Švajcarski teniser Rodžer Federer najplaćeniji je sportista na svijetu sa zaradom od 106,3 miliona dolara u posljednjih godinu dana, od čega je čak 100 miliona od sponzorskih ugovora, objavio je magazin „Forbs“. Na drugom mjestu je fudbaler Kristijano Ronaldo sa 105 miliona, a na trećem fudbaler Lionel Mesi sa 104. Prvi reket svijeta Novak Đoković

FBiH: Nošenje maski na otvorenom javnom prostoru od sutra nije obavezno

Naredbom Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, koja stupa na snagu sutra, nošenje maski na otvorenom javnom prostoru nije obavezno, ukoliko je moguće držati razmak od dva metra, dok je nošenje zaštitnih maski u zatvorenom javnom prostoru obavezno.  Uz nošenje maske, pridržavanje fizičke distance, učestalo pranje i dezinfekciju ruku, dezinfekciju površina i predmeta koji se često

RESPIRATORI OSTAJU NA AERODROMU: „Srebrena malina“ još uvijek nije uplatila PDV

Firma “Srebrena malina” nije platila PDV za respiratore, koji su u Federaciju BiH (FBiH) stigli iz Kine, rekao je portparol Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Ratko Kovačević.  Kovačević je naveo da “Srebrena malina” trenutno duguje UIO PDV za april u iznosu nešto većem od 472.000 KM. – Ukoliko se uplata izvrši danas, biće proknjižena

BEZ IZOLACIJE I TESTIRANJA: Na graničnom prelazu Kostajnica zabilježeni prvi prelasci građana iz Hrvatske

Prvi prelasci građana iz Hrvatske zabilježeni su na graničnom prelazu Kostajnica, bez mjera izolacije ili testiranja na virus korona, rekao je portparol opštine Aleksandar Pašić.  Pašić je istakao da je otvaranje granice od velikog privrednog značaja za opštinu Kostajnica, odnosno za poslovne subjekte koji imaju prijavljenu djelatnost na području ove pogranične lokalne zajednice. Prema njegovim

PROTESTI U SARAJEVU: Više hiljada građana izrazilo nezadovoljstvo radom aktuelne vlasti

Više hiljada ljudi danas se okupilo u Sarajevu, a oni traže da se opozicija ujedini i da konačno dođe do promjena na političkom, ekonomskom i socikalnom planu. Novinar “Nezavisnih” javlja da su građani u protesnu šetnju izašli jer su nezadovoljni radom aktuelne vlasti, odgađanjem izbora i zbog korupocije. Protesna šetnja krenula je od Sebilja na