Vijesti 24.08.2016.

Voda na Manjači čeka političare da presjeku vrpcu

ČITANJE: 1 minuta

Voda za piće u kućama za nas je početak novog života. Ovim riječima mještani Lusića, Dujakovaca i Lokvara na platou Manjače kod Banjaluke opisuju događaj koji željno iščekuju – zvanično puštanje vode u sistem.

Vodu bi trebalo da dobije približno 150 domaćinstava, čiji ukućani se, uglavnom, bave stočarstvom i poljoprivredom, a poneki i voćarstvom.

Predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Stričići Zlatko Sladojević kaže da je bazen napunjen vodom, voda je probno puštena do Lokvara i testiraju se spojevi i šahtovi kako ne bi isticala voda.

– Zvanično puštanje u rad nije još zakazano, jer nas krajem mjeseca čekaju obaveze povodom Kočićevog zbora, a trebalo bi i da se dogovorimo i usaglasimo sa domaćim privrednicima i zvaničnicima oko datuma otvaranja – rekao je Sladojević.

Dodaje da je će vodu dobijati sa sistema Banjica, jednom od najvećih rezervoara na Balkanu. U mrežu je uloženo neto više od 600.000 KM.

Mještani su do sada kišnicu skupljali u bunare, ko je mogao ugradio je prečišćivače, pa su je takvu pili i koristili u domaćinstvu. Stoku su pojili iz velikih lokvi, koje su utabali traktorima, a Sladojević kaže da ih se ni sada neće odreći, kako bi štedili vodu za piće.

(EuroBlic)