Vijesti 17.03.2017.

Voda u Verićima nije za piće u 250 domaćinstava

ČITANJE: 2 minute

Oko 250 domaćinstava u Verićima već 20 dana vodu za piće kupuje ili toči kod mještana koji su priključeni na gradski vodovod, jer voda za piće na seoskom vodovodu koji oni koriste nije hemijski ispravna.

Da ovaj problem već neko vrijeme traje potvrdili su u Gradskoj upravi i Centru za razvoj i unapređenje sela.

Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za inspekcijske poslove Janko Kecman rekao je da su inspektori po prijavi izašli na teren i pokupili uzorke vode.

– U srijedu sam dobio rezultate kontrole kvaliteta koja je pokazala da voda nije za piće i Centar za unapređenje i razvoj sela će morati uraditi ispiranje sistema – kazao je Kecman.

U Centru za selo su rekli da je rutinska kontrola kvaliteta vode u Verićima, koja se redovno radi na svim vodovodima, pokazala da voda za piće nije hemijski ispravna.

– Čekamo uputstva inspektora kako ćemo dalje postupati – rečeno je u Centru.

Nisu mogli precizirati kada će voda za piće biti ispravna.

– Prvo ide sam proces ispiranja, nakon čega slijedi ponovna kontrola kvaliteta vode i to može potrajati duže, tako da je teško reći kada će snabdijevanje vodom biti normalizovano – naveli su u Centru.

Istakli su da su u međuvremenu mještani obaviješteni da je voda neispravna za piće.

– Većina mještana Verića koji koriste seoski vodovod ne žele da se priključe na gradski, jer na seoskom plaćaju jeftiniju vodu – naveli su u Centru.

Kazali su da su brojni faktori mogli uticati na loš kvalitet vode.

– Često se zna desiti da zbog kiša ili ružnog vremena dođe do zamućivanja vode. Isto tako jedan od mogućih uzroka su stare instalacije na pojedinim dijelovima mreže seoskih vodovoda koji mogu uticati na kvalitet vode – kazali su u Centru.

Predsjednik Savjeta MZ Verići Slaviša Vučkovac rekao je da je ovaj problem godinama prisutan, odnosno da se ponavlja.

– Mještani se snalaze, kupuju flaširanu vodu ili sa kanisterima idu kod mještana koji su priključeni na gradski vodovod. Dugo je nadležnima trebalo da reaguju. Već 20 dana imamo taj problem, a oni su tek početkom sedmice počeli da lijepe obavještenja po mjesnoj zajednici da voda nije za piće. Samo 50 odsto Verića ima gradski vodovod, a ostali zavise od seoskog. Vjerujem da će uskoro ovaj problem biti riješen – kazao je Vučkovac.

Neophodno održavanje

Slaviša Vučkovac smatra da bi nadležne gradske institucije trebalo da vode više računa o seoskim vodovodima.

– Neophodno je adekvatno održavanje. Eto, već šest godina bezuspješno pokušavamo da ukažemo na problem dotrajalih ventila na kojima svake godine iscure velike količine vode, ali niko ništa ne radi o tom pitanju – naveo je Vučkovac.

(Glas)