Vijesti 11.12.2022.

Voda ugrozila više farmi goveda u Gradišci (FOTO)

ČITANJE: 1 minuta

Sedam farmi sa više od 400 grla goveda u gradiškim selima Sovjak i Jablanica odsječeno je od puta nakon što je srušen most u Sovjaku, saopštilo je Udruženje poljoprivrednih proizvođača – mljekara Republike Srpske, koje je pozvalo nadležne da pomognu.
Prema podacima Milidraga Gojkovića iz Udruženja, u nekoliko sela situacija je kritična zbog obilinih padavina, nabujale rijeke Save i rasta podzemnih voda, a pojedini farmeri pripremaju se za evakuaciju.

Iz Udruženja navode da je most u selu Sovjak srušen i da je od puta u selima Sovjak i Jablanica odsječeno sedam farmi, na kojima je ugroženo više od 400 grla goveda.

“Ugroženi su i poljoprivredna mehanizacija, ali i ljetina, odnosno hrana za stoku, a dodatni problem će biti ako padne snijeg”, navodi se u saopštenju.

Dodaju da je prilaz selima sada omogućen samo šumskim putevima koji brzo propadaju zbog velike koncentracije saobraćaja.

“Ovim putem molimo sve nadležne da preduzmu sve što se može da se olakša život u ovim selima. Potrebno je izvršiti adaptaciju mosta što prije ili staviti privremeni pontonski most do stvaranja uslova za izgradnju novog”, navode iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara Republike Srpske.

(Srna/Z.M)

Oznake: farme, Gradiška, Poplave