Vijesti 10.12.2022.

Voda ulazi u objekte u Prijedoru (FOTO, VIDEO)

ČITANJE: 2 minute

Jaka kiša koja od sinoć pada izazvala je velike probleme stanovnicima Prijedora.

Mještanima Kozarca nadomak Prijedora voda je poplavila njive, ali se i približila i prijeti da uđe u neka domaćinstva.

Na nedavno obnovljenom putu Banjaluka – Prijedor saobraćaj se odvija usporeno, a na pravcu od Kozarca prema Prijedoru, voda se na više kritičnih tački izlila na saobraćajnicu. Saobraćaj je zbog poplave na cesti i smanjene vidljivosti na tom pravcu bitno usporen, a vozačima se savjetuje oprez i pridržavanje ograničenja, te da vožnju prilagode uslovima na putu.

Ljudi u centru grada tražili su pomoć zbog vode u objektima, pišu Nerzavisne.

Kiša koja neprekidno pada na području Prijedora ponovo je uticala na rast vodotoka rijeka i izlivanje površinskih voda. Šef gradskog Odsjeka civilne zaštite Miroslav Krneta, kako prenosi Srna, potvrdio je da je vodostaj rijeke Sane u Prijedoru trenutno 261 centimetar, a Gomjenice 311.

Foto: Srna

Vodostaj Sane kod prvog stepena odbrane od poplava je 420 centimetara.

Krneta je rekao da se situacija prati i da sve zavisi od toga da li će kiša nastaviti da pada. Prema njegovim riječima, uzvodno, vodostaj rijeke Sane je u porastu dok u Ključu opada. On je rekao da u Prijedoru trenutno problem predstavljaju površinske vode.

“Površinska kanalizaciona mreža ne može primiti povećan dotok vode budući da kiša od sinoć neprekidno pada i do sada je palo 30 litara kiše po metru kvadratnom”, naveo je on.

Foto: Srna

Krneta kaže da su na terenu svi subjekti koji učestvuju u odbrani građana i njihove imovine od porasta vode i eventualnih izlivanja vode iz vodotokova.

“Teritorijalna vatrogasno-spasilačka jedinica Prijedor angažovala je pumpe na terenu i voda se ispumpava iz podrumskih prostorija stambenih zgrada, iz Doma penzionera, te u Razvojnoj banci gdje je javljeno da je voda ušla u prostorije”, rekao je Krneta.

On je naglasio da je voda i na ulicama grada i da su zaplavljeni objekti na Urijama, u naseljima Topolik, Vrbice i dio Puharske te da se na terenu postavljaju vreće, a voda usmjerava u kanalizacionu mrežu, pišu Nezavisne novine.

Prva jaka kiša koja pada ove zime i poslije višemjesečne suše uspjela je prepuniti sve odvodne kanale uz cestu i po naseljima, te otvoriti stare rane jer je ovo problem koji mještani prijedorskih naselja proživljavaju uvijek iznova i u sezoni kiša iz vode do koljena apeluju da se riješi. Po svemu sudeći provešće još jednu besanu noć.

Oznake: Poplave, Prijedor