Vijesti 23.10.2020.

VODA ZA 380 DOMAĆINSTAVA: Izgrađen vodovod do Bistrice

ČITANJE: 2 minute

Mještani Bistrice i okolnih zaseoka, njih 380 domaćinstava, danas su konačno dobili stabilno vodosnadbijevanje. Voda do ovog sela došla je iz novoizgrađene fabrike vode „Crno vrelo“, koja će trajno da riješi problem vodosnadbijevanja više od 20.000 stanovnika rubnih dijelova Banje Luke i Prijedora.

Dvije godine nakon što je završena fabrika vode, danas je voda, novoizgrađenom vodovodnom mrežom od 11 kilometara, na zadovoljstvo mještana ovog kraja, stigla i u Bistricu, ulazeći u finiš velikog projekta vodosnabdijevanja manjačkog kraja.

-Na rezervoar na Karauli konačno je dovedena voda sa „Crnog vrela“, tako da će nekoliko stotina domaćinstava imati stabilno snabdijevanje vodom – rekao je gradonačelnik Igor Radojičić koji je danas prisustvovao puštanju u funkciju ovog vodovoda.

Kako je naglasio, ovaj projekat se nastavlja dalje u pravcu Piskavice.

-Tehnički gledano, potrebno je još završiti rezervor na Klupama odakle će biti dalje spajanje na Buzadžije i cijelo područje Gornje Piskavice. Dakle, rješavamo jedno po jedno selo na trasi od nove fabrike vode, preko Jovića, Čokora pa ovdje do Bistrice, jednim dijelom Borkovića do Gornje Piskavice – zaključio je Radojičić.

 U ime mještana, Vitomir Popović zahvalio je na realizaciji ovog projekta, ističući da je događaj od izuzetnog značaja za Bistricu i okolinu.

-Do sada, selo se snabdijevalo iz lokalnih izvora, ali u vrijeme suša te količine nisu zadovoljavale ni osnovne potrebe za vodom. Zato, iskreno zahvaljujemo gradonačelniku Radojičiću što se odvažio i ušao u ovaj veliki posao, s obzirom na veliku udaljenost našeg sela od „Crnog vrela“ – kazao je Popović.

Predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Bistrica Željko Kovačević kazao je da se danas u ovom naselju rješava jedan od osnovnih problema žitelja ovog kraja.

-Prethodni lokalni vodovodi nisu mogli zadovoljiti sve potrebe i ovo je trajno rješenje za naš kraj – kazao je on.

Ukupna vrijednost svih radova koji su izvedeni na ovom projektu, na pravcu od Goleša do Gornje Piskavice, kao i izgradnja rezervoara Klupe iznosi oko 1,9 milion KM.